Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Глоба от 20 млн. евро грози НАП

Парите

Глоба от 20 млн. евро грози НАП

Снимка:

„Нищо не са направили от НАП по отношение на защитата на личните данни на гражданите“, заяви проф. Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни. Изтекли са над 6 млн. данни, от които над 5 млн. са на живи граждани.

НАП я грози глоба в размер на 20 млн. евро или 4% от оборота ѝ.

Каква точно ще бъде санкцията, ще стане ясно в края на следващата седмица, когато се очаква да излезе актът за установено нарушение.

„Проверката на комисията в НАП приключи. Вчера приехме констативния акт от проверката. Предстои издаване на акт за установяване на административно нарушение, след което ще последва издаване на наказателно постановление“, обясни той и добави, че изводите от проверката е показала, че приходната агенция не е предприела адекватни технически и организационни мерки за защита на личните данни.

Представителят на КЗЛД коментира, че преди няколко месеца от комисията направили запитване към НАП по повод достъпа до информационните системи, съдържащи лични данни, и заради това, че не може този достъп да бъде осъществяван само с ЕГН. Отговорът от НАП беше, че са въвели втори идентификатор - рождената дата и това показва експертното знание в институцията.  


Етикети НАП, КЗЛД, глоба

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив