Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Глоба от 20 млн. евро грози НАП

Парите

Глоба от 20 млн. евро грози НАП

Глоба от 20 млн. евро грози НАП - Tribune.bg
Снимка:

„Нищо не са направили от НАП по отношение на защитата на личните данни на гражданите“, заяви проф. Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни. Изтекли са над 6 млн. данни, от които над 5 млн. са на живи граждани.

НАП я грози глоба в размер на 20 млн. евро или 4% от оборота ѝ.

Каква точно ще бъде санкцията, ще стане ясно в края на следващата седмица, когато се очаква да излезе актът за установено нарушение.

„Проверката на комисията в НАП приключи. Вчера приехме констативния акт от проверката. Предстои издаване на акт за установяване на административно нарушение, след което ще последва издаване на наказателно постановление“, обясни той и добави, че изводите от проверката е показала, че приходната агенция не е предприела адекватни технически и организационни мерки за защита на личните данни.

Представителят на КЗЛД коментира, че преди няколко месеца от комисията направили запитване към НАП по повод достъпа до информационните системи, съдържащи лични данни, и заради това, че не може този достъп да бъде осъществяван само с ЕГН. Отговорът от НАП беше, че са въвели втори идентификатор - рождената дата и това показва експертното знание в институцията.


Етикети НАП, КЗЛД, глоба

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати