Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Горанов: Някои използват Наредбата за касови апарати и софтуер като оправдание за грешния модел на правене на бизнес

Парите

Горанов: Някои използват Наредбата за касови апарати и софтуер като оправдание за грешния модел на правене на бизнес

Снимка:

Министърът на финансите, НАП и бизнеса ще обсъдят прилагането на наредбата и следващата седмица

Министърът на финансите Владислав Горанов се обърна с призив за гарантиране на по-справедлива икономическа среда и бе категоричен, че голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда срещу Наредбата за касовите апарати и софтуер /Наредба Н-18/, се дължат на неразбиране и се използват като „смокинов лист“ от недобросъвестни търговци.

„Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, предупреди противниците на новата Наредба за касовите апарати министърът на финансите Владислав Горанов на извънредна среща с бизнеса в Министерския съвет.

На дискусиите с бизнеса присъства и изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Тя изтъкна, че целта на Наредба Н-18 е всички търговци да отчитат реално своите обороти. „Това е единственият начин да се преборим със сивата икономика и нелоялната конкуренция“, констатира шефът на НАП. Галя Димитрова уточни, че до момента от приходната агенция са проведени над 300 срещи с представители на различните браншове, създадени са и три работни групи – за софтуер, за картовите плащане и за разширяване на функционалните възможности на фискалните устройства. „Електронните търговци имат възможност да отчитат плащанията през карти без фискални устройства, предвиден е облекчен режим за софтуерите, които работят със Здравната каса. Вече работят 900 софтуера за управление на продажбите, 130 са в процес на вписване, а 80 от тях са регистрирани последната седмица. Десетки хиляди търговци вече работят според изискванията на Наредбата Н-18“, обобщи ситуацията по въвеждането на условията на Наредбата от бизнеса изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Има необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата, настоя финансовият министър. По думите му има достатъчно време да се започне с решаването на проблемите около Наредба Н-18.

 „Наредбата касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест. Това е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово-разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, подчерта министър Горанов.

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и Интернет, уточни финансист №1 на държавата. „Така нивото на сивата икономика в България двойно по-висока спрямо западноевропейските държави“, посочи министърът.

Той припомни, че по промените в наредба Н-18 се работи от 2018 година. „Идеята е да разсечем „Гордиевия възел“, свързан с Наредба Н-18“, подчерта Горанов.

Основните проблеми, които бяха очертани от бизнеса по повод прилагането на последните промени в Наредбата за касови апарати и софтуер, касаеха технически аспекти и въпроса за сигурността за предаването на данни.

Представителите на интернет търговците настояха за по-ясна и по-разбираема система за електронните магазини, защото собствениците им е трудно да разберат как да изглежда техния модел, кога започва и кога завършва, например, продажбата при тях.

Михаил Петров, финансово-административен директор на голяма търговска верига у нас, посочи, че миналия вторник е създадена доста критична ситуация при предаването на данни към НАП по новата методика на Наредба Н-18.

„Когато фискален принтер не излъчва 24 часа до сърварите на НАП, той физически блокира, а се разблокира при рестарт на този принтер. Представете си фирма с 800 апарата за 40 града какво означава да ги рестартираш. В понеделник връзката отпадна след 18.30, а бяха възстановени 15 ч. на следващия ден. Как се оперира в този случай, нека със заповед на министъра да се преминава в авариен режим“, поиска търговеца. 

Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, поиска от финансовият министър Наредбата да стане „разбираема“ за бизнеса.

„Ние без никакво съмнение подкрепяме мерките на правителството за ограничаване на сивия сектор, който е враг на държавата и бизнеса, който представляваме. За нас отлагането ще даде възможност да бъдат синхронизиране в софтуерно отношение отворените въпроси между глобалните софтуерни вериги, които ни обслужват в туризма и допълнителен ангажимент, който е инвестиционен, защото промените за Наредба Н-18 десетки хиляди лева се инвестират в софтуер при нас. Този ангажимент, който не е планиран в пет годишен план, също трябва в движение да намери своето решение при нас. При резервация, няма гаранции, че услугата ще бъде консумирана. В движение се променя поръчката и крайният резултат. Трябва отново технически да се намери решение кога услугата е предоставена и консумирана“, напомни Карастоянова проблемът на туристическата индустрия.

Министърът на финансите Владислав Горанов се ангажира пред бизнеса, ако е необходимо, дискусиите по Наредбата да се провеждат ежеседмично.

„Не искам да оставате с впечатлението, че ще направим 100-тина работни групи и ще се върнем в 2018г.“, предупреди Горанов. По думите му налагането на правила за отчетност е в основата на обществения договор и целта е не да се унищожи бизнеса, а тези негови представители на светлата страна да не са потърпевши от бизнеса, който работи на тъмно. Министърът на финансите, НАП и бизнеса ще обсъдят прилагането на наредбата и следващата седмица.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още