Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Горанов: Няма да се вдигат данъците, най-негативният вариант е спад от 3% на икономиката

Парите

Горанов: Няма да се вдигат данъците, най-негативният вариант е спад от 3% на икономиката

Снимка:

Разглеждаме най-негативния вариант, за да сме максимално подготвени с фискални буфери, обясни Горанов

Трудно е да се направят прогнози за икономиката – както в световен мащаб, така и в България. Затова правителството е работило по три различни варианта. Целта е да се гарантират буфери и да сме подготвени. Това стана ясно от думите на финансовия министър, който даде подробности и за актуализацията на бюджета.

Предлага се намаляване на приходите с 2.440 млрд. лв., увеличаване на разходите с 1.07 млрд. лв. Предложено е и увеличение на лимита на държавния дълг до 10 млрд. лв.

Правителството е работило основно върху най-негативния сценарии. Според него се очаква икономически спад от 3% и дефицит в края на годината от 3,4 млрд. лева.

„Без да сме убедени, какъв ще е размерът на кризата, приемаме най-негативния сценарии, за да се подготвим за най-тежката ситуация, за да сме максимално подготвени с фискални буфери“, обясни Владислав Горанов.

Възстановяването на заетостта се очаква да започне в края на 2020 и да продължи и през 2021 г.

Има и по-малко негативни варианти. При единия се очаква растеж тази година от 0.7%, което е по-малко от предварителните очаквания. Другият вариант е за 0% растеж на икономиката.

„В момента не отчитаме рецесия, но инвестиции и потребление са поставени пред изпитание. Финансово и икономически, ако ограниченията, продължат повече от 3 месеца, възстановяването ще приключи в края на 2021 г.“, посочи Горанов.

Финансовият министър е категоричен, че няма да има увеличаване на данъците.

„Особено в криза, увеличението на данъци не е добър съветник. Когато стопанският живот страда, натоварването с допълнителни тежести няма да подобри състоянието му“, обясни финансист номер 1 у нас.

Той обясни и че иска увеличаване на лимита на дълга, за да може да се реагира, ако се наложи.

„Искаме да гарантираме, че държавата може да поддържа основните си функции. Продължавам да смятам, че консервативно планиране и добрата фискална политика в последните години дават възможност. Но съм длъжен да предложа сценарий, ако нещата отидат в по-негативна посока. Защото ако се окажем в ситуация, в която трябва допълнително да се реагира, трябва да имаме готовност по линия на фискалните буфери и по линия на финансиране на системите“, поясни Горанов.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още