Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Херо Мустафа: Интерконекторът Александруполис обещава България да стане истински енергиен хъб

Парите

Херо Мустафа: Интерконекторът Александруполис обещава България да стане истински енергиен хъб

Снимка:

Американският посланик съобщи, че ще дойдат експерти, за да помогнат при бъдещото изграждане на АЕЦ „Белене“

За разлика от „Турски поток“, където България е само транзитна държава, интерконекторът Александруполис обещава България да стане истински енергиен хъб и регионален център за търговия на газ. Хъбът ще има голяма полза. Това заяви американският посланик Херо Мустафа, съобщава БГНЕС.

По отношение на ядрената енергетика България трябва да вземе важни решения, каза още Мустафа.

Пред дипломатите тя започна публичната си реч на български, в която отбеляза, че е щастлива да бъде в тази красива страна. Още с първите думи Мустафа обеща, че по време на нейния мандат ще работи по проекти с хоризонт от следващите 30 години.

Американският посланик отдели внимание на няколко ключови области –военен сектор, икономика и енергетика.

Във военната сфера се предвижда разработване на 10-годишен план за сътрудничество по опазване на сухопътната и морската област. Проучват се и възможности да произвеждаме части и елементи във военния сектор.

В икономическата сфера американските компании до момента са инвестирали повече от 2 млрд. долара в българската икономика, създали са над 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. В следващите години ще се акцентира в разкриването на работни места в стартъп компании ИТ и технологии, отбеляза Мустафа.

„Енергетиката е ключова тема за Белия дом. Тя беше акцент и в разговора между Доналд Тръмп и Бойко Борисов. Те разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб. САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „Турски поток“, където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят надежден доставчик на потоци от газ, смята Мустафа.

Американският посланик съобщи, че ще дойдат експерти, за да помогнат при бъдещото изграждане на АЕЦ „Белене“. Мустафа съобщи още, че в близките дни в България ще се присъедини още един икономически съветник.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още