Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хлебопроизводителите са за единна ставка от 9% ДДС за всички стоки и услуги

Парите

Хлебопроизводителите са за единна ставка от 9% ДДС за всички стоки и услуги

Хлебопроизводителите са за единна ставка от 9% ДДС за всички стоки и услуги - Tribune.bg
Снимка:

Идеята е мярката да е за двугодишен период

Хлебопроизводителите искат единна ставка от 9% ДДС за всички стоки и услуги, тежат ни и едни 20% ДДС към държавата, посочи пред „Bulgaria ON AIR“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Идеята е мярката да важи за двугодишен период. Според нея така ще се изсветли икономиката, цените за потребителите ще паднат, ще има по-висока събираемост на ДДС, а финансовият поток няма да е по-малък.

„Категорично мога да кажат следните факти - само за една година себестойността на хляба се промени. Ние българските хлебопроизводители не продаваме директно, сред нас са търговците, които определят пазарната цена на хляба. Увеличението на цените е по отношение на електроенергията – 200% ръст за бизнеса и 150% покачване на цената газа, а се очаква допълнително повишаване с 30%“, припомни Кукушева. Тя допълни и факта, че е налице и 35% почакване на транспортните цени, без в тях да влизат ТОЛ таксите.

„Първичната суровина за хляба, а именно пшеницата се покачи с 40-50% на борсата. Всички тези цени са въпрос на борсови решения, България не може да влияе. Данните показват, че ще има трайно покачване“, обясни Кукушева.

Тя бе категорична, че няма как цената на хляба да остане такава, каквато е.

„Кризата с работните места е дълбока, а не забелязваме държавна визия. Предлагаме да се оптимизира броя на държавната и общинската администрация. 1 млн. души са заетите в бизнеса, 1 млн. са и ангажираните в публичния сектор - хранени и издържани от нашия джоб като потребители“, предупреди Мариана Кукушева.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема