Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Холивуд спря – актьори и сценаристи заедно обявиха мега стачка

Парите

Холивуд спря – актьори и сценаристи заедно обявиха мега стачка

Холивуд спря – актьори и сценаристи заедно обявиха мега стачка - Tribune.bg
Снимка:

Актьори и сценаристи заедно излязоха от холивудските филмови студия и спряха производството и промоцията на филми. Те стачкуват съвместно от едва ден, но действията им имаха незабавен ефект върху Холивуд, тъй като индустрията буквално спря.

Мега стачката е предвождана от движението Sag-Aftra, чийто президент е актрисата Фран Дрешър, известна на българската публика като „Гувернантката“ Фран Фрайн. Протестиращите търсят по-добро заплащане и защита в бързо променящата се работна среда. Профсъюзните лидери казват, че моделът на стрийминг, който превзе индустрията през последните години, е измамил актьорите относно техния дял от приходите и е насочил финансовите потоци към шефовете на студиата. Изказват се и опасения от бъдещето на киното и филмовата индустрия на фона на засилващото се влияние на изкуствения интелект.

Как беше преди? Например актьор, който се появи в популярно телевизионно шоу, можеше да разчита на получаване на чекове за авторски права, когато се пускат повторения дори и след много години. Моделът на стрийминга обаче до голяма степен пресуши този доход, като остатъчните плащания не са обвързани с популярността на шоуто или филма. Актьорите искат дългосрочен дял от тези приходи.

Освен това за стрийминг платформите се снимат вече по-кратки сезони на сериалите с по-дълги интервали между тях и следователно има по-малко работа. Междувременно инфлацията изпреварва планираните увеличения на заплащането на актьори и сценаристи.

Стачката на сценаристите беше в ход два месеца преди включването на актьорите и вече имаше отражение на филмовия процес. Вече беше спряно производството на хитови поредици като „Stranger Things“ на Netflix, „Hacks“ на Max, „Yellow Jackets“ на Showtime и „Severance“ на Apple TV+.

Два от големите блокбъстъри по кината тази година – „Барби“ и „Опенхаймер“, вече са готови и ще излязат на големия екран по план.

Безпрецедентните от 1960 г. стачни действия обаче ще засегнат други очаквани заглавия, които са в процес на заснемане в момента като „Ловци на духове 4“, „Муфаса: Цар Лъв“ и „Аватар“ 3 и 4. Третият филм за мечока „Падиндтън“ трябва да започне снимки в края на юли, но нищо не е сигурно в момента.

Друга продукция, която се снима в момента е „Дедпул“ 3 с Райън Рейнолдс и Хю Джакман. По план филмът трябва да е по кината през май 2024, но на фона на стачката датата не изглежда сигурна. Феновете също може да трябва да чакат по-дълго за други дългоочаквани филми като продължението на Beetlejuice на Тим Бъртън, филмовата адаптация на мюзикъла Wicked и дългоочакваното продължение на „Гладиатор“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати