Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хотели със „здравен сертификат“ в Турция отварят за лятото, но без „шведска маса“

Парите

Хотели със „здравен сертификат“ в Турция отварят за лятото, но без „шведска маса“

Снимка:

Началото на чуждестранния туризъм в страната се очаква към края на август

Турция отваря в края на май хотели, получили „здравен сертификат“, съобщи министърът на туризма и културата Мехмет Ерсой, цитиран от РИА „Новости“.

Отворените места за настаняване ще бъдат принудени да работят с половината от капацитета на стаите си. Ако хотелът разполага с 500 стаи, например, туристи ще бъдат настанени само в 250 от тях.

Обслужване тип „шведска маса“ или друг вид „открит бюфет“ няма да се предлага, а вместо това туристите ще получат комплексно меню и обслужване по поръчка.

С цел спазване на необходимата дистанция, в ресторантите ще бъде намален броят на масите, като подобни мерки се предвиждат във всички ресторанти, кафенета и развлекателни заведения. Задължителна остава социалната дистанция и на плажа, като ще бъде намален броят на шезлонгите.

Министерството на туризма в Турция препоръчва, ако пространството позволява, хотелите да организират почивка на семейства на принципа на зонирането, като отделят определен участък за определени групи близо на плажа или басейна.

Служителите в хотелите ще преминават през всекидневен медицински преглед и ще работят с маски, ръкавици и специално защитно облекло.

Хотелите със „здравен сертификат“ са задължени да осигурят денонощно дежурство на квалифициран медицински персонал.

Така нареченият „здравен протокол“ ще засегне и полетите. На борда на самолета средните седалки ще бъдат празни, с цел осигуряване на необходимата дистанция.

Ограничен ще бъде и броят на пътниците на яхти или други видове транспорт по време на разходки в морето.

Министърът заяви, че ако ситуацията с коронавируса в Турция и в света продължи да се подобрява, в началото на май ще може да бъдат отворени хотелите със „здравен сертификат“ и да се пусне вътрешния транспорт, включително самолетният.

Във втория етап Турция ще разреши полети до и от тези държави, в които пандемията намалява и няма регистрирани нови случаи на COVID-19. Според Ерсой, началото на чуждестранния туризъм в страната може да се очаква към края на август.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още