Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хотелиери: Цените на водата в Бургас и Варна убиват бизнеса

Парите

Хотелиери: Цените на водата в Бургас и Варна убиват бизнеса

Хотелиери: Цените на водата в Бургас и Варна убиват бизнеса - Tribune.bg
Снимка:

Скокът на цената на питейната вода в област Бургас с близо 60 на сто е поредният удар за туризма, предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според бизнеса поредното поскъпване е убийствено за хотелиери и ресторантьори, което е и причината от национално представената организация с 36 регионални структури да подкрепят искането на кмета на Бургас Димитър Николов новите тарифи да бъдат преразгледани от КЕВР.

Хотелиерите и ресторантьорите в най-големия български курорт Слънчев бряг пресмятат, че при новата цена от 5,13 лева за кубик ще трябва да предвидят допълнително значителни разходи на месец, които не са включени във вече договорените цените за сезона.

"Разходите ни от края на миналия сезон, в който се договарят цените за този сезон скочиха двойно", отбелязва пред "Труд" заместник-председателят на БХРА Веселин Налбантов. По думите му новото поскъпване на водата ги изправя до стената.

Вариантите пред хотелиерите не са много - да увеличат цените драстично за догодина или да чакат подпомагане от държавата, което и до момента е оскъдно.

"Държавата продължава не само да не подпомага бизнеса, но и да му пречи всячески – чрез липсата на помощи, административни пречки и бездействие за решаване на сериозните проблеми в сектора. В последните месеци държавата всъщност работи в посока закриване, а не спасяване на бизнеса, както са се надявали в туристическия сектор", изтъква Налбантов.

В област Варна цените на питейната вода също са непосилни за хотелиерите и ресторантьорите, особено в близките курорти като Св. Св. Константин и Елена, подчертават от БХРА. Затова от национално представената организация настояват решенията на КЕВР за цената на водата във Варна и Бургас за бъдат незабавно преразгледани. Според предприемачите водното дружество в Бургас е подлъгало общинските съвети при гласуване на инвестициите, с които се оправдава увеличението, пропускайки да уточни, че вложенията ще се плащат чрез много по-солени сметки за битовите абонати и бизнеса.

Кметът на Бургас иска отмяна на решението на КЕВР за увеличение на водата с 59%


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати