Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Христо Казанджиев: Държавата има интерес от високи цени на тока

Парите

Христо Казанджиев: Държавата има интерес от високи цени на тока

Христо Казанджиев: Държавата има интерес от високи цени на тока - Tribune.bg
Снимка:

„Струва ми се, че се играе някаква игра с финансите на държавата", смята експертът

Държавата има интерес от високи цени на тока, коментира пред factor. bg Христо Казанджиев от Българския атомен и минен форум. „Струва ми се, че се играе някаква игра с финансите на държавата. Вън от всякакво съмнение е, че високите цени на тока облагодетелстват в много голяма степен държавните финанси. Част от тези пари, разбира се, ще бъдат върнати под формата на компенсации. Нека да си спомним за големите обещания в социалната сфера. Тези пари, които се обещават, трябва да бъдат осигурени отнякъде. Поне логиката сочи в тази посока“, посочва експертът.

Относно мораториума върху цените на тока той смята, че след падането му най-вероятно ще се появят претенции за обезщетения, защото е в нарушение на закона.

„Беше наложен от Народно събрание, което е напълно извън компетенциите му. Видяхме умопомрачителни действия от страна на една млада администрация, която си въобразява, че може да реши проблема с административни мерки. Това показа тотална неподготвеност. Всички ние, експертите разбираме техните опасения, но те не се обърнаха към онези специалисти, които биха приложили много бързи и ефикасни мерки. Възможно е да са били мотивирани по една или друга политическа причина да наложат този мораториум. Вторият парадоксален момент беше, че той е гласуван при високи нива на цените на електроенергията“, уточнява Казанджиев.

Във връзка с напрежението между Русия и Украйна и възможни сблъсъци между тях, експертът отбелязва, че страната ни и ЕС едва ли ще са засегнати от нарушаване на доставките на синьо гориво.

„Количествата, които минават през Украйна, са сравнително малко. От друга страна предстои въвеждането в експлоатация на „Северен поток“ 2.

Един подобен конфликт само би ускорил доставките на синьо гориво през него за Европа. Дори ми се струва, че има излишъци на природен газ, които се насочиха към Полша и Украйна. Аз лично не съм обезпокоен, ако не дай си Боже възникне конфликт, страната ни да бъде засегната от недостиг на природен газ“, категоричен е Казанджиев.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още