Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономист: Финансовото положение на българите се влошава, много хора ще останат без работа

Парите

Икономист: Финансовото положение на българите се влошава, много хора ще останат без работа

Икономист: Финансовото положение на българите се влошава, много хора ще останат без работа - Tribune.bg
Снимка:

Икономистът Владимир Сиркаров  коментира  в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS, че хората се притесняват какво ще се случи до края на годината. „Почти половината от тях считат, че финансовото им положение ще се влоши. Необходими са механизми за подкрепа, както по линия на инфлацията, така и по линия на енергийния сектор. В енергетиката има много сериозни казуси. Трябва да се намерят механизми за прогнозируемост от страна на бизнеса”, каза той.

Сиркаров  обясни, че в момента има различно разпределение в тежестта на цените към битови потребители и към бизнеса. „Продължава натискът, свързан с повишаване на енергийните ресурси. Ударите по бизнеса са в момента.  Ако тази тенденция продължи, ние наистина може да сме изправени пред сериозни предизвикателства.  Ще има  много компании, които ще преустановят своята дейност. Това означава, че доста хора ще останат без работа, особено в по-малките райони в България.  Дадени промишлени производства буквално захранват цялото население там. Един човек изхранва цялото семейство и домакинство. Този риск от разтърсване на пазара на труда, вследствие на множеството икономически фактори, които коментираме от месеци, може да доведе до много сериозни социални измерения”.

По думите на икономиста, намаляването на ДДС като основна функция по време на инфлационна криза, цели да предотврати повишаване на цената, и то на стока от първа необходимост- хляба. Идеята на подобна мярка е, че това ще има социален ефект и потреблението няма да спадне.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети