Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономистът Николай Василев нарече прахосване Бюджет - 2022

Парите

Икономистът Николай Василев нарече прахосване Бюджет - 2022

Икономистът Николай Василев нарече прахосване Бюджет - 2022 - Tribune.bg
Снимка:

Бившият икономически министър в кабинета „Сакскобурготски“ Николай Василев нарече бюджетът на управляващите за следваща година – бюджет на прахосването, пише в. „24 часа“. Василев изтъква, че 63.2 млрд. лв. са разходите в бюджета при прогнозен БВП от 143 млрд. лв. или те са 44.2% от БВП, което е силен рекорд за целия преход. В допълнение първоначалният дефицит от -4.1% от БВП за него отново е силен рекорд след 1997 г., а планираната актуализация в средата на годината е прецедент.

Според Василев реалните цифри за планираните разходи може да достигнат 69 млрд. или 48.3% от БВП.

„Все още не сме видели разбивката на 9-те (или 10.6) млрд. рекордни разходи за декември 2021 г. В тях може би има между 3 и 4 млрд. скатани пари от миналата година, които реално ще се излеят през тази. С тях вероятно ще наближим истински разходи от 67 млрд.“, предупреждава Василев. Той изтъква, че такова счетоводство в особено големи размери прегазва всички принципи на публичните финанси.

„A може ли и фирмите авансово да осчетоводят всичките си заплати през следващата година в миналата? Не, не може, защото същото МФ ще ги удари през ръцете. Правилата и законите уж са за всички“, отбелязва Василев. По думите му правителството е изработило „половинчата“ сметка за Бюджет - 2022г., което може да ни спре за еврозоната.  

 


Топ новини

виж още