Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономисти: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията

Парите

Икономисти: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията

Икономисти: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията - Tribune.bg
Снимка:

Кузман Илиев определи увеличаването на данъците и най-вече налагането на такива за свръхпечалба като „стопанско самоубийство“

Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията. Около това твърдение се обединиха икономистите Георги Ангелов и Кузман Илиев пред bTV.

„Когато стойността на електроенергията се покачваше, това много бързо се отрази върху цените на останалите стоки и услуги. Обратният процес е по-бавен. Това е знак за липсата на силна конкуренция в България. И не само. Но тук има и допълнителен ефект – на бизнеса му е много по-лесно да си вдига цените и да има по-добри печалби“, обясни Георги Ангелов.

Според него сега сме в другата фаза – на намаляване на цените на суровините. Той отчете също така, че инфлацията е била сериозно напомпана от милиардите, които се наляха като средства за подпомагане на бизнеса. Тези пари са се влели в икономиката, влезли са в банките и са били използвани за засилване на кредитната експанзия.

„В България, а и на ниво ЕС, се движим от истерията. Факт е, че цената на електроенергията изхвърча с 600-700%. Факт е, че цената на газа също се покачи драстично. Тогава системата беше панически залята с пари. Те дойдоха от нашата енергетика, която все още работи добре. Те дойдоха от т.нар. свръхпечалба“, обясни и Кузман Илиев.

Той допълни, че страната ни не само внася, но и изнася енергия. Според него България няма да може да издържи без централите на въглища – когато те бъдат затворени, вероятно страната ни ще изпита нова трудност.

„Не трябваше да се помага на всички. С по-малко пари можехме да постигнем по-голям ефект, а остатък да влезе в бюджета като дивидент. Нямаше да имаме проблем с бюджета. Вместо това парите свършиха и финансовото министерство предлага да се обложат фирмите, на които им дадохме пари, с данък печалба. Първо им дадоха нещо, сега ще им го вземат чрез някакъв данък“, категоричен е Ангелов.

Кузман Илиев пък определи увеличаването на данъците и най-вече налагането на такива за свръхпечалба като „стопанско самоубийство“. „Влизате в някакво блато и някой трябва да ви измъкне от него. Вие се качвате на гърба на някого, но вие тежите. Данъците са изземащ ресурс от онези, които трябва да ни изведат напред“, категоричен е той.

Двамата експерти коментираха и представителите на бизнеса, които предлагат ДДС да стане 22%. Георги Ангелов не е съгласен с това, защото българските потребители така или иначе изнасят тежестта на инфлацията. Той предлага фирмите, които са взели помощ от държавата и са отчели свръхпечалба, да върнат парите. А Кузман Илиев повдигна въпроса, защо няма конкуренция.

Спекулата също е проблем според икономистите, защото всички се запасиха в продукти, но търсенето намаля, цените започнаха да падат и сега те трябва да продават на загуба. Същото се случва и в Чирен с нагнетения там скъп газ, поясниха още икономистите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати