Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Илия Лингорски влиза в управата на БНБ

Парите

Илия Лингорски влиза в управата на БНБ

Илия Лингорски влиза в управата на БНБ - Tribune.bg

Икономистът Илия Лингорски влиза в Управителния съвет на БНБ. Това става ясно от указ на президента Румен Радев, който е публикуван в Държавен вестник днес.

Назначението е на президента, който има квота от трима членове в управителния съвет на централната банка. То влиза в сила от 18 юни, когато Лингорски ще смени на поста Елица Николова, чийто мандат изтича ден преди това.

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) се състои от седем членове: управител и трима подуправители, които се избират от парламента и трима други членове, назначавани от президента. Мандатът на членовете на УС е шест години.

В момента Илия Лингорски е главен икономист на Българската банка за развитие и съпредседател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество, пише в официалната му биография.

Опитът му през последните 25 години е в инвестиционното банкиране, проектното финансиране, туризма, енергетиката, публичните финанси, международните финансови институции и академичната дейност. Преди това той бе заместник-министър на финансите и ръководител на Държавното съкровище, подуправител за България на Международния валутен фонд и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Бил е член на Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Бил е също така член на Управителния съвет на „Банкова консолидационна компания“, председател на Националния съвет по преструктуриране и развитие на стоманодобивната индустрия в България и член на Националния съвет за научни изследвания към министъра на образованието и науката.

Специализирал е в областта на математическото моделиране с приложения на системи с изкуствен интелект в Оксфордския университет и има публикации в международни издания на изследванията си върху използването на оптимизационни модели с генетични алгоритми.  Докторант е по икономика във ВУЗФ с изследване и моделиране на структурната конвергенция и отчитане на дивергенцията в процесите на присъединяване и интегриране в еврозоната.

Член е на Консултативния съвет за задгранична сигурност (OSAC) към Държавния департамент на САЩ, а през 2020 г. е избран за главен икономист на Атлантическия клуб в България.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети