Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Индустриалните енергийни консуматори настояват за кризисни мерки и спешна среща с управляващите

Парите

Индустриалните енергийни консуматори настояват за кризисни мерки и спешна среща с управляващите

Индустриалните енергийни консуматори настояват за кризисни мерки и спешна среща с управляващите - Tribune.bg
Снимка:

Какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да се доставя гориво за топлофикациите, питат от бранша

Управителният съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори написа писмо до Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Александър Николов и шефовете на КЕВР и „Булгаргаз“.

„В  последните  седмици  като  управляващи  чертаете  непрестанно  червени  линии,  които  биха  Ви позволили  да  участвате  в  преговори  за  бъдещо  управление.  За  едни  формации  червените  линии  са неучастието на три или четири имена в обществения живот, за други - неучастието на досегашните премиер и вицепремиер. Уважаваме Вашите си политически червени линии, но има една линия, която е на път да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство. Противно на политическата лексика, която обича червеното - линията този път е синя. И тя е тежката ситуация с осигуряване на природен газ за България“.

Така започва обръщението на организацията, която обединява  28  големи производствени  предприятия  в  страната,  които  отговарят  за  44%  от  промишленото  потребление на електроенергия и 57% от промишленото потребление на природен газ в България.

„Изключително тревожно е, че само 2,5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е осигурено, а и цената му е абсолютно неясна. Ефективни мерки за това не бяха взети нито в рамките на редовното правителство, а след това и на кабинета в оставка. Ние, представителите на производствените предприятия в страната се наслушахме на твърдения, че българската икономика не била голям консуматор на газ, че нямало страшно и не можем да останем без газ. Очевидно  тези  мантри  са  произнасяни  от  хора  на  високо  ниво,  които  обаче  нямат  идея  колко предприятия в страната зависят изцяло от природния газ, на колко семейства те дават поминък и колко физически лица се отопляват с природен газ и за тях също алтернатива на практика няма за зимата“, пишат от бранша.

Фирмите подчертават, че е хубава да се познава българската икономика преди да се говори и най-вече преди да се действа.

„Далеч сме от идеята да звучим драматично, но без доставки на природен газ много работещи хора ще са на улицата, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания. Днес отново в дневния ред на обществото са политически преговори, докато последните данни за осигуряването на синьото гориво предизвикват изключително безпокойство у българската индустрия“, заявяват те.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД при изслушването си в Народното събрание заяви, че не са гарантирани количествата, необходими за икономиката за август и септември.

„Не е ясно как се договаря доставката на тези количества. Няма и абсолютно никаква информация дали се работи за договарянето на дългосрочни доставки на природен газ, включително от 1 януари 2023 г. Дори и при получаването на целите количества газ от Азербайджан, световният пазар е в дефицит – наблюдаваме  аварии,  стачки  и  планови  престои  на  съоръжения  на  ключови  доставчици.  Наблюдаваме свръхзаетост  на  терминалите  за  регазификация  на  втечнен  газ  в  Европа.  Много  от „алтернативните“  доставчици  почти  нямат  свободни  количества  газ  за  продан  извън  дългосрочните  им ангажименти. Тези  обстоятелства  далеч  не  ни  карат  да  гледаме  оптимистично  на  възможността  за осигуряване на газа за България“, пишат от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Според тях на този фон не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в „Чирен“. Съгласно публични данни, ПГХ „Чирен“ е запълнено на 38%, а средната запълненост в Европа е 62%. В Германия средната запълненост е 65%, като редица хранилища там са запълнени над 90%.

„Да не забравяме, че сме на средата на летния сезон, когато потреблението е сравнително ниско. Какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да се доставя гориво за топлофикациите?! Много въпроси, на които трябваше да бъде отговорено вчера! Бихме искали да припомним, че за тези рискове Ви предупредихме още в началото на март т.г., когато поискахме създаването на кризисен щаб с участието на потребителите, който да изготви план за действие в случай на спиране по една или друга причина на доставките на газ от Русия. Тази мярка е  предложена  от  нас  в  писмо  (наш  изх.  456/04.03.2022  г.),  адресирано  до министър- председателя,  заместник  министър-председателя  и  министър  на  финансите,  заместник  министър- председателя и министър на икономиката и индустрията, министъра на енергетиката и председателя на КЕВР“, припомнят те.

Освен сигурността на доставките, другият тревожен елемент за индустрията според тях са ценовите равнища. Цената за юли е с почти 44 лв./MWh по-висока от тази за април.

„На среща с работодателите, премиерът обеща,  че  цените  на  газа  след  май  няма  да  надвишават  тези  за  април,  а  в  противен  случай  ще  бъдат предвидени компенсации. За съжаление, понастоящем това обещание все още не е изпълнено. С настоящото писмо настояваме още веднъж за кризисни мерки и за спешна среща за изясняване на ситуацията! Предупреждаваме, че спирането на газа освен пагубни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот!“, завършват фирмите.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати