Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Инфлацията в Еврозоната с нов ръст: Достигна до рекордните 9,1%

Парите

Инфлацията в Еврозоната с нов ръст: Достигна до рекордните 9,1%

Инфлацията в Еврозоната с нов ръст: Достигна до рекордните 9,1% - Tribune.bg
Снимка:

Разходите за енергия скачат с над 38 на сто

Инфлацията в Еврозоната продължава да се катери нагоре. По данни на Евростат през август тя достига до 9,1 % на годишна база. Очакванията на голяма част от експертите бяха, че тя ще остане в застой, но на практика не се получава. Цифрите на Европейстака статистическа агенция са на път да сбъднат най-мрачните прогнози, сред които сериозни повишения на лихвените проценти на Европейската централна банка.  

Според данните освен фактор за движението нагоре са разходите за енергия и храните.

Цените на енергийните ресурси се повишават с над 38 на сто. При храните поскъпването вече дори надминава 10 на сто. При неенергийните промишлени стоки, които са в центъра на вниманието на ЕЦБ, се наблюдаваше скок на цените с 5%, %, а още по-тесният измерител, който изключва и цените на алкохола и тютюневите изделия, нарасна до 4,3% от 4,0%.

ЕвростатЕвростат

ЕвростатЕвростат

Тревожните данни на Евростат са предпоставка за прогноза на още по-висок ръст на инфлацията в следващите месеци. Не ясно остава и планираното повишение на лихвите на ЕЦБ, които се очаква да бъдат обявени през следващата седмица. Възможно е цифрите да се различават значително от прогнозираните до момента.

Високите цени на горивата принудиха няколко държави от Еврозоната, сред които Германия и Гърция да предприемат мерки за облекчаване разходите на населението . това от своя страна обаче ще се превърне в предпоставка за сериозен инфлационен ръст, като очакванията за следващия месец е показателят да мине 10 на сто.

Перспективата за увеличение на лихвения процент по депозитите, който в момента е 0 също остава неясна. Основните цифри, които се коментират от фиансовите екепрти е те да бъдат вдигнати или с 75 или с 50 базисни пункта.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати