Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Иновативно: От 2024 г. КЕВР ще търси нарушения чрез нов софтуер

Парите

Иновативно: От 2024 г. КЕВР ще търси нарушения чрез нов софтуер

Иновативно: От 2024 г. КЕВР ще търси нарушения чрез нов софтуер - Tribune.bg

От началото на 2024 г. Комисията за енергийно и водно регулиране въвежда специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар. Внедряването на модела в работата на дирекция „Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия“ /РЕМИТ/ на регулатора ще подобри рязко ефективността на мониторинга, анализа, установяването и докладването на пазарни манипулации. Софтуерният пакет е разработен съвместно от екип на IBM, партньорът на компанията у нас „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД (IBS) и дирекция РЕМИТ, съобщиха от КЕВР.

Понастоящем в Европейския съюз няма регулаторен орган, който да е разработил сходен, с елементи на изкуствен интелект, аналитичен модел или инструмент за установяване на данни за подозрителни транзакции, които имат характеристики на пазарна манипулация на енергийните пазари.

По този повод в Комисията беше подписано споразумение между „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и Комисията за енергийно и водно регулиране, с което енергийният регулатор придобива безвъзмездно разработения специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар. Споразумението беше подписано от председателя на КЕВР доц. Иван Иванов и изпълнителния директор на „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД г-н Горан Ангелов. На тържествения акт присъстваха членовете на регулатора Пенка Трендафилова и Благой Голубарев, представители на компаниите „АЙ БИ ЕМ“, „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“, Главният секретар на Комисията, служители от дирекция РЕМИТ и дирекция „Природен газ“.

„Разработеният иновативен софтуерен модел е резултат на последователните усилия на Комисията да въвежда нови технологични решения в дейността на регулатора, свързана с анализа и мониторинга на електроенергийния и газовия пазар. С рязкото нарастване на търгуваните количества на енергийната борса, считано от 1 юли 2024 г., моделът ще осигури много по-голяма бързина и ефективност на разследванията за евентуални злоупотреби от страна на пазарни участници“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на церемонията за подписване на Споразумението. Той информира, че Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в Европа /АСЕР/ е оценила изключително високо усилията на КЕВР за разработването на новия технологичен продукт. На последното заседание на организацията в Париж само три регулатора – на България, Франция и Испания, са били поканени да направят презентации на приключили разследвания на пазарни манипулации, на която са представени и резултатите от разработения от КЕВР софтуерен модел, което е значимо международно признание за Комисията, заяви доц.Иванов.

„През изминалата година и половина екипът на „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ и дирекция РЕМИТ вложиха големи усилия, за да постигнат необходимия резултат. Вярваме, че разработеният софтуерен модел е много добра основа КЕВР да направи значителен скок в дейността си по разследвания на енергийните пазари“, подчерта от своя страна г-н Горан Ангелов, изпълнителен директор на „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети