Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. IT фирмите следят с тревога идеите на служебния кабинет да вдига осигурителния праг

Парите

IT фирмите следят с тревога идеите на служебния кабинет да вдига осигурителния праг

Снимка:

IT браншът пита защо се посяга на сектор, в който няма скрити доходи и укриване на данъци

Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ, излезе с позиция срещу възобновяването на дебата за повишаване на максималния осигурителен стаж. В момента той в страната е 3000 лв., тъй като е прието, че по-високи осигуровки биха ощетявали работещите с високи заплати, на които в последствие държавата няма да има шанс да изплаща изработените пенсии.

Асоциацията на IT фирмите заявява, че следят с тревога налаганата от служебното правителство идея, която не е обоснована с анализ и оценка както на текущата бизнес среда, така и на очакваните последствия.

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) представлява един от най-иновативните, жизнеспособни и конкурентоспособни в глобален мащаб сектори на българската икономика. Към днешна дата в сектора са заети над 34 хиляди висококвалифицирани специалисти, част от крехката новосформираща се средна класа, които солидарно създават устойчивия гръбнак на обществото.

Компаниите, в които тези специалисти се трудят и създават своя интелектуален продукт, допринасят към бюджета с над 4% от БВП и заплащат едни от най-високите осигуровки и данъци в България (един зает в сектора генерира за бюджета повече от 22 400 лв. под формата на данъци и осигуровки, което е три пъти повече от средното за страната). Позитивното развитие на българската софтуерна индустрия обаче не бива да се тълкува като даденост, а да бъде обект на активна грижа, ежедневна работа, но и дългосрочно планиране и визия, в непосредствен диалог между държавата и бизнеса.

Компаниите, обединени в БАСКОМ, следят с тревога непрекъснато завръщащата се в обществения дневен ред тема за увеличение на максималния осигурителен праг, необосновано с анализ и оценка както на текущата бизнес среда, така и на очакваните последствия.

Уважаеми господин министър, изразяваме категоричното си несъгласие с идеите за повишаване на максималния осигурителен праг в обмисляните два варианта – на 3300 лв. и на 3600 лв. и сме убедени, че прибягването до най-лесното решение – посягане върху доходите на заетите в секторите изцяло на светло и опериращи при прозрачни условия и високи етични стандарти, не е устойчивото решение.

Настояваме за стартиране на диалог между БАСКОМ и Министерство на труда и социалната политика, който да включва следните насоки:

(1) Анализ на структурата на заетите в сегмента на високите доходи. Анализ на съществуващите политики за привличане и задържане на повече висококвалифицирани служители в секторите с висока добавена стойност. Сериозен обществен дебат как повече сектори да тръгнат по доказано успешния път на българската софтуерна индустрия. Предложения за увеличаване базата на заплащащите обоснован МОД, вместо постъпателно свиване на този сегмент и съмнителен финален финансов резултат.

(2) Предложения за свиване на сивия сектор, който доминира в множество браншове.

(3) Предложения за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни на услугата, която се получава в замяна. Например огромната част от софтуерните компании са въвели допълнително медицинско осигуряване и не ползват полагащите им се държавни пакети. Същото е и с бъдещите пенсии.

(4) Разработване и въвеждане на механизъм за стимулиране на развитие на високо-технологични фирми и стартъпи чрез привличане на водещи специалисти, като за целта се разработи пакет от данъчни облекчения, включително диференциран подход за намаляване (или освобождаване за известен период) на осигуровки и данък общ доход.

Настояваме към темата да се подходи професионално и с визия, а не чрез противопоставяне на хората с високи доходи на тези с ниски такива и в частност на пенсионерите.

И не на последно място – важно е да се има предвид, че дългосрочната предвидимост на данъчно-осигурителната рамка е ключов фактор и при всяка чуждестранна инвестиция.

Във връзка с гореизложеното, бихме желали да организираме среща в удобно за Вас време в максимално кратък срок, с оглед предстоящите дебати по бюджета на страната.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още