Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Иван Иванов: Парното няма да поевтинее въпреки по-ниските цени на газа

Парите

Иван Иванов: Парното няма да поевтинее въпреки по-ниските цени на газа

Иван Иванов: Парното няма да поевтинее въпреки по-ниските цени на газа - Tribune.bg
Снимка:

Парното няма да поевтинее въпреки по-ниските цени на газа, коментира пред медиите след открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ председателят й Иван Иванов. Той потвърди, че цените на топлинната енергия от 1 юли се запазват на същите нива.

"Регулаторът излиза с годишно ценово решение", мотивира прогнозата си председателят на КЕВР.

По думите му в изминалия годишен период е имало месеци, в които цената на природния газ е надвишила 200 лева за мегаватчас, а през септември 2022 г. е бил пикът й от 353 лева за мегаватчас. Така за Топлофикация-София, например, е имало месеци, в които дружеството е купувало синьото гориво на три пъти по-висока цена в сравнение с определената от регулатора.

Въз основа цените на природния газ в рамките на годината, КЕВР е изчислила, че столичното парно има недовзет приход от 205 млн. лева, които е необходимо да бъдат отразени в следващия ценови период.

"Това е причината поради която, въпреки сериозното намаление на цената на природния газ, регулаторът задържа цената на топлинната енергия. Считаме, че решението ни е наистина справедливо и отчита обществения интерес", отбеляза Иванов.

За следващия регулаторен период 1 юли 2023 - 30 юни 2024 г. рекордно увеличение предлага велокотърновската топлофикация - 178%, следват я врачанската - 128%, плевенската - 122% и бургаската - 110%. "По-скромни" са исканията на пернишката и габровската топлофикации - плюс 54%, русенската - 32%, ЕВН - България - 23%, сливенската - 16%, Веолия Варна - 6%.

На другия полюс е ТЕЦ "Бобов дол" - минус 52%, защото ще разчита на някои локални източници на топлинна енергия. В началото на април и Топлофикация-София обяви, че иска да намали цената с 31 стотинки  или с 0,2%.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети