Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Иван Иванов: Цените на енергийната ни борса са най-ниските в региона

Парите

Иван Иванов: Цените на енергийната ни борса са най-ниските в региона

Иван Иванов: Цените на енергийната ни борса са най-ниските в региона - Tribune.bg
Снимка:

Представителите на бизнеса считат пазара на промишления ток за изкривен

Парламентарната енергийна комисия изслуша днес председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ Иван Иванов. Поводът бе призивът на бизнеса да се урегулират нивата на енергийната борса за промишлен ток. На заседанието на комисията присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Средната цена на българската енергийна борса е с около 20 евро по-ниска спрямо тези на борсите в Турция, Унгария, Гърция и Румъния. За периода януари-декември 2018 г. на платформата „Ден напред“ средната цена е 77,67 лв. за мегаватчас“, отчете по време на изслушването председателят на КЕВР Иван Иванов. Според него 65 на сто от търгуваните количества електроенергия на борсата са предоставени от три държавни компании – АЕЦ “Козлодуй“, ТЕЦ “Марица Изток 2“ и НЕК.

От енергийния регулатор отчитат, че през тази година в целия регион е регистриран скок на енергията, която се търгува на борсите. Причината е поскъпването на емисиите, които националните правителства плащат за замърсяването на въздуха.

Министърът на енергетиката предостави на бизнеса анализ на Българската независима енергийна борса, според които цената на борсата в Унгария е 50.68 евро за мегаватчас, в Румъния – 46 евро, в Гърция 60.03 евро, докато в България тя е 39.71 евро. Според министъра съвсем естествен е процесът цените на свободния пазар да са по-високи от тези на регулирания.

„Тук регулаторът, освен чисто пазарни механизми за определянето на цената, има и една малко по-различна роля, която е свързана с поносимостта на тази цена, тъй като тя касае бита и малките компании, които са присъединени към мрежата ниско напрежение“, припомни на бизнеса Теменужка Петкова.

Иван Иванов бе категоричен, че токът за бита няма да поскъпне, заради промените на цените на електроенергията на енергийната борса.

От своя страна представителите на бизнеса заявиха, че пазарът на електроенергия е изкривен. Според тях по-високите цени на свободния пазар ограничават бизнес инициативата, водят до намаляване на производството на определени компании и до поскъпването на стоките и услугите за бита.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати