Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Избираме инвеститор за АЕЦ „Белене“ на 9 етапа

Парите

Избираме инвеститор за АЕЦ „Белене“ на 9 етапа

Избираме инвеститор за АЕЦ Белене на 9 етапа - Tribune.bg
Снимка:

МС одобри проекта за избор на инвеститор

Изборът на инвеститор, който да изгради АЕЦ „Белене“ ще стане на 9 етапа. Това стана ясно, след като правителството одобри процедурата за избор на инвеститор, предложена от Министерството на енергетиката. Очаква се това да се случи до 12 месеца, което обаче не означава, че след една година ще започне самото изграждане на централата, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Първият етап е изпращане на покана за участие. До момента заявен интерес към проекта има от три компании. Ще се поканят обаче и други, включително  и конструктора на атомната централа "Росатом".

Вторият етап самите кандидат – инвеститори да подадат заявления. Те ще бъдат оцени, ще се изготви кратък списък от тези кандидати, до които ще се отправи покана да представят обвързваща оферта за изграждането на проекта "Белене". След това ще започнат и самите преговори. Последният етап е подписването на договор. 

Държавата ще учреди и дъщерна компания, в която да са обособени активите на „АЕЦ „Белене“ - оборудване и площадка. Това може да се случи преди, по време или след осъществяването на преговорите с потенциалните инвеститори.

Изборът на инвеститор на централата трябва да се осъществи на пазарен принцип - без сключване на договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциялни цени и държавна гаранция.

Предстои Теменужка Петкова да запознае депутатите с процедурата за избор на инвеститори и те да я одобрят.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати