Изкупуват дините на 40 ст. за кг. и ги продават на тройна цена

Родните производители се оплакват пред БТВ, че прекупвачите им предлагат на едро по 40-50 стотинки за килограм диня, а после ги разпродават на двойна и тройна цена.
В Ямболско в землището на село Зимница са едни от най- големите производители на дини в региона.
„Ако динята е на точки, означава, че е розова. Големите дини по правило са по-вкусни, но се търсят малките“, посочва Иван Петров, един от земеделските производители в региона.
По думите му голямата диня се продава на морето, където хората могат да си позволят по-високата цена.
„Ето така, трябва да звъни, звъни, когато е узряла. Когато е презряла, тъп звук се чува“, посочва обяснява Петров-старши.
Повече от 20 години семейство Петрови отглеждат плодове и зеленчуци. Казват, че са на полето от 5 ч. сутринта до след полунощ, но понякога трудно покриват разходите си.
Продават дините си само на едро, но прекупвачи им извиват ръцете с ниски цени – от 40 до 50 ст. на килограм. Принудени са да продават, защото дините са малотрайни.
„Когато търговецът дойде и вземе динята на 40 стотинки, отиваме на пазара и виждаме, че е 1,20-1,50 лв. Когато ние я продаваме, ние я даваме на безценица, а те я продават на тройна цена“, обяснява Мария Петрова.
„Разходите ни са много големи, приходите, когато не са над 60 стотинки - работим само за удоволствие“, добавя Иван Петров.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/izkupuvat-dinite-na-40-st-za-k/


