Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Изпълнението на мерки за енергийна ефективност ще позволи постигане на амбициите на ЕК към 2050 г.

Парите

Изпълнението на мерки за енергийна ефективност ще позволи постигане на амбициите на ЕК към 2050 г.

Изпълнението на мерки за енергийна ефективност ще позволи постигане на амбициите на ЕК към 2050 г. - Tribune.bg

„Изпълнението на мерки за енергийна ефективност безспорно е един инструментите, който ще позволи на общините да осъществят прехода към нисковъглеродна икономика към 2050 година“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на онлайн събитие „Енергийна ефективност на регионите“, на което бе представен Справочник за регионално енергийно планиране. Представянето се организира от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и ЕнЕфект.

„Уверена съм, че справочникът ще е от полза за общините в реализацията на общоевропейския приоритет за намаляване на консумацията на енергия. Енергийната ефективност е и една от дългосрочните мерки, които сме заложи за борба с енергийната бедност“, каза Петкова. По думите на Ева Майдел трябва да гледаме на енергийната ефективност като на инструмент за развитие на икономиката на регионите.

Петкова припомни заложените в Плана за възстановяване и устойчивост проекти, които целят чрез инвестиции в редица проекти да се гарантира развитие на регионите.

„Заложили сме мерки за енергийна ефективност в сгради в три направления – за жилищни сгради сме предвидили 1.427 млрд. лв.; за сгради държавна и общинска собственост – 354 млн. лв. и за промишлени сгради – 282 млн. лв. За втория програмен период Министерството на енергетиката успешно е администратор на Норвежката програма, по която се финансират проекти за енергийна ефективност в общините. Интересът бе голям – 107 общини подадоха заявления, от които 20 бяха класирани в процедурата за рехабилитация и модернизация на улично осветление, финансирана по линия на програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020 г. Предвидили сме за останалите общини възможност за реализация на подобни проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, като е заделен ресурс от 352 мн. лв.“, каза Петкова.

По думите ѝ предстои страната ни да работи в сътрудничество с други държави-членки на ЕС по изграждането на инфраструктура за пренос на водород. Тя посочи и проекта за дигитализация на Електроенергийния системен оператор, който ще се финансира с 511 млн. лв. по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Това ще позволи на енергийния оператор да е максимално гъвкав в условията на прехода към нисковъглеродна икономика.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети