Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Изследване: 6% скок на тока и 8% на парното в Европа през юни

Парите

Изследване: 6% скок на тока и 8% на парното в Европа през юни

Снимка:

Цената на газа миналия месец се е повишила най-много в София и Брюксел

Сметките на домакинствата за ток в Европа през юни спрямо същия месец на 2020 г. са се увеличили средно с 6%, а поскъпването при природния газ е с 8 на сто, показва проучване на консултантската компания VaasaETT съвместно с два регулатора на енергийния пазар - австрийският Energie-Control Аustria и унгарският MEKH. Изследването обхваща 32 европейски столици, в т.ч. държавите-членки на ЕС и членовете на Европейската енергийна общност - Великобритания и Швейцария.

Битовите клиенти в Берлин и Копенхаген плащат най-много, въпреки че цената на електроенергията е малка част от общия им разход, където най-значителната чест се пада на данъците. Жителите на Киев плащат най-евтина електроенергия. След тях се нареждат жителите на Белград, Будапеща и Подгорица.

За юни сметките за ток са се увеличили с 5% в Никозия, с 3% в Букурещ, Стокхолм и Талин, с 1% в Лондон, Виена, Амстердам, Брюксел, Копенхаген, Хелзинки и Прага. Спад на цените на електроенергия има в Осло – с 6%, в Мадрид – с 2%, с 1% - в Атина и Берлин. София не е включена в проучването, тъй като цените се определят веднъж годишно от КЕВР.

Изследването на цените на природния газ в 28 европейски столици за юни показва отново, че най-високата цена се плаща от жителите на Стокхолм, което се обяснява с естеството на шведския пазар на газ - само 95 000 битови клиенти, от които 61 000 ползват изолираната газова мрежа в Стокхолм. В момента Копенхаген е на второ място спрямо разходите на домакинствата за природен газ, а Берн е третата най-скъпа столица, докато Амстердам е с малко по-ниска цена на синьото гориво и отива на четвърто място сред най-скъпите градове.

Най-значителното увеличение на природен газ през юни има в София и Брюксел. Поскъпването за нашата страна е с 20%, докато в Брюксел скокът при синьото гориво е с 8%. С 6% нарастват сметките за газ на домакинствата в Атина, с 5% - в Мадрид и Копенхаген, с 4% - в Люксембург, с 3% в Париж, с 2% в Лондон и с 1% във Виена.

За пореден път и през юни се наблюдава обща тенденция за повишение на цените на дребно на природния газ. Авторите на проучването отбелязват още, че причина за повишението е и по-високата цена на СО2/въглеродните емисии/.  


Топ новини

виж още

Актуална тема