Изяли сме 6 000 тона фалшиво сирене до средата на годината

Почти 6 000 тона фалшиво сирене сме изяли за половин година, показват данните на Министерството на земеделието и храните.
Най-големи количества мандрите са произвели през март – 1 095 тона, и юни – 1 049 тона
Производството на имитиращи продукти също намалява, като за шест месеца на 2024г. са продадени 6 391 т. имитиращо сирене.
Най-често тези продукти се предлагат в ресторанти, баничарници и хотели, които предлагат ол инклузив.
Заради по-скъпите палмови мазнини, някои фирми ги замениха с повече вода в сиренето и влагозадържащи вещества.
Това сирене не се води имитиращ продукт, а просто водното съдържание трябва да бъде изписано на етикета.
Общо през миналата година потребителите са изяли почти 13 хил. тона сирене, което съдържа растителни мазнини.
Производството на истинско краве сирене също се свива с 320 тона спрямо януари-юни 2024 г.
Намалението при сирена от овче, биволско и козе мляко е от 8815 т. за първото полугодие на миналата година на 4789 тона през тази.
В същото време се увеличава добитото прясно мляко в страната, което за тази година е близо 370 млн. литра.
Повече са и произведените пакетирани пресни млека 46 070 тона при 30 000 тона за шестте месеца на 2024г.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/izyali-sme-6-000-tona-falshivo/



Коментари (0)
Добави коментар