Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кабинетът „Петков“ отхвърлил оферта за евтин газ от Нигерия

Парите

Кабинетът „Петков“ отхвърлил оферта за евтин газ от Нигерия

Официалният мотив за отказа бил „съмнения в компанията“

Принц от кралската фамилия Бенин в Нигерия е искал да изнася евтин втечнен газ към България, съобщава в свое разследване Euronews Bulgaria. Това се е случило по време на предходното правителство.

Принц Стенли Икпонмуомба идва в България след 27 април 2022, когато „Газпром“ спря доставките на синьо гориво за страната ни. Тогава на теория кабинетът „Петков“ спешно беше започнал да търси количества природен газ от всички възможни доставчици въпреки високите му борсови цени.

Нигерия е разположена върху 10-тото най-голямо находище на природен газ в света и е най-големият производител и износител на природен газ в Африка. Голяма част от нейният природен газ отива към Европа – в държави като Италия и Португалия. Страната разполага с необходимата инфраструктура – има терминали за втечняване на природен газ, разполага с много пристанища, както и газопроводи.

Нигерийският принц бил насочен към България от Явор Дянков – станал известен като учителят по карате на бившия премиер Кирил Петков.

„На 19 април аз помолих принц Стенли от Нигерия, който го познавам чрез неговия баща, да доставя газ за България като независим от „Газпром“ доставчик. Той се занимава с доставки на газ за Европа от 8 години“, обяснява Дянков пред медията.

Офертата на нигерийския принц изглеждала твърде апетитна и включвала подписването на едногодишен договор за доставка на втечнен природен газ за България. По силата на този договор България можела да получава в продължение на 12 месеца по 1 кораб на месец – всеки от тях натоварен със 75 000 метрични тона втечнен природен газ. За 12 месеца България би следвало да получи 900 000 метрични тона втечнен природен газ. Или около 1/3 от годишното потребление на страната ни за година.

Месец и половината след изпращането на офертата председателят на борда на директорите на обществения доставчик „Булгаргаз“ изпраща официална покана към принц Стенли за среща в сградата на дружеството.

„Булгаргаз“ се свърза с мен и моята компания, за да обсъдим възможностите за доставка на нигерийски втечнен природен газ за България. Разговаряхме дълго, срещнах се с тогавашния изпълнителен директор, както и другия директор, който отговаряше за доставките на газ – госпожа Христова“, разказва принцът.

„На нея присъстваха Людмил Йоцов като тогавашния изпълнителен директор на Булгаргаз, госпожа Паолина Христова, която тогава беше директор на дирекция „Търговия с природен газ“, аз от името на премиера Петков, Илия Милушев от името на президента, както и принц Стенли“, уточнява Явор Дянков.

„По време на срещата се съгласихме за някои промени в договора, който аз предлагах. Ставаше дума за 7 конкретни точки. Тези точки бяха записани от госпожа Паолина Христова, която през цялото време си водеше записки и в общи линии записваше всичко, което бе казано. Всички присъстващи се съгласихме за тези 7 точки – както представителите на правителството, така и ръководството на „Булгаргаз“. От „Булгаргаз“ ми обещаха, че ще ми изпратят промените в договора, за да можем да ги нанесем и да се подпише възможно най-бързо. Разбрахме се първият кораб с втечнен природен газ да дойде през октомври месец тази година. Единственият проблем беше къде точно ще бъдат разтоварени тези кораби и втечненият природен газ ще се регазифицира. Аз предложих решение и на този проблем – тъй като към онзи момент доставях втечнен газ до Гърция, имах клиент там, който разполагаше с ферма за резервоари за газ. Той можеше да поеме доставените количества и след това да ги препродаде на уговорената цена на Булгаргаз“, твърди принц Стенли Икпонмуомба.

По думите му развитие по сделката след преговорите не е имало.

Бившият шеф на “Булгаргаз” – Людмил Йоцов, не пожелал да разговаря с медията. Връзка с Паолина Христова също не може да се осъществи. Председателят на борда на директорите Иван Топчийски потвърдил, че именно той е подписал поканата към принц Стенли. Според него, още по време на срещата е имало забележки към компанията на нигерийския принц и по офертата му, а до формално съгласие въобще не се е стигало.

Правният отдел на „Булгаргаз“ излиза с официално становище, че компанията на нигерийскя принц - Ruslana Integrated, не е надежден партньор. А финансите, договорите и търговските отношения на фирмата изглеждали съмнителни, за да се сключи договор, обясниха някои от участниците в сделката неофициално. Официален отказ от страна на „Булгаргаз“ обаче така и не е бил изпратен.

„Отдавна съм в този бизнес. Работя с една от най-големите компании в света – казва се „Моса Енерджи“, която е позиционирана в щата Тексас. Ние сме търговски партньори, вземаме природен газ от Нигерия и го доставяме към трети страни... Този бизнес специфичен – както се казва в една известна поговорка – парите обичат тишината“, не е доволен от начина, по който спира комуникацията с него принцът.

Офертата изтекла на 1 септември. Не е приета заради съмнения в надеждността на компанията.

Mosa Energy Group International се занимава с дистрибуция на венецуелски суров петрол. В интернет има информация къде е регистрирана компанията, както и контактно лице на име Осархимен Овиаве. Американската компания MOSA се занимава с производството на генераторни агрегати, заваръчни машини с двигател и осветителни кули.

Немалко европейски лидери се опитват да си уредят сделка за енергийни доставки с африканските нации. Италия е особено активна в това отношение. Наскоро Рим подписа договор с Алжир за допълнителни доставки на природен газ за сумата от 1.4 милиарда евро на година. Само след няколко години Алжир ще започне да доставя 20 милиарда кубически метра синьо гориво на година за Италия. Италианците отидоха и в Конго, и Ангола, за да се опитат да си осигурят дори още количества природен газ.

Френският президент Макрон също работи активно в тази посока. През юни месец тази година той посети Камерун и Гвинея Бисау, за да договаря доставки за Франция. Германският канцлер Олаф Шолц пък се среща с президента на Сенегал Маки Сал, тъй като се смята, че със необходимите икономически стимули Сенегал ще може да удвои производството си на природен газ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати