Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Какво е да произвеждаш хляб с 3 пъти по-високи сметки за ток?

Парите

Какво е да произвеждаш хляб с 3 пъти по-високи сметки за ток?

Какво е да произвеждаш хляб с 3 пъти по-високи сметки за ток? - Tribune.bg

Прогнозите са за 30% фалити, ако няма адекватна помощ от държавата

3 пъти е скочила сметната за ток на хлебопекарна във Варна, оплака се собственикът ѝ шеф Анатоли Колев пред БНТ.

„Последната ни сметка за ток е точно 3 пъти по-висока от предходните сметки, като смятаме последните 6 месеца. Миналата година по същото време, когато този цех работеше, плащахме около 1500 лева ток със същото оборудване, без да подменяме абсолютно нищо, освен крушки. Сега последните 6 месеца сме стигнали до 5000 лева за електроенергия“, разказва той. По думите му се увеличават цените и на всички суровини, плюс брашното.

Анатоли Колев има и магазин - преди е плащал 150 лева за ток, последните 6 месеца сметките са достигнали близо 1000 лева за същата консумация.

„Някои от суровините са увеличени с 30%, на солта 3 пъти си вдигна цената, олиото също поскъпна, всичко това поставя бизнеса почти в невъзможност. През последните 4-5 месеца нямаме печалба. Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки. В момента сме намалили екипа наполовина, заради високите сметки“, допълни Анатоли Колев.

Той добави, че се предвижда още съкращаване на персонала. Според Колев се очаква скок и на горивата, което ще увеличи и цените на доставките. Той призова за по-голяма държавна помощ.

„Парите стигат само да си платим тока. Нямаме печалба“. Той прогнозира 30% фалити до края на 2022 г, ако няма сериозна и адекватна помощ от държавата. Колев настоя за индивидуална помощ и на местно ниво. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати