Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Калоян Стайков: В миналото имаше страшно много проблеми с блок тарифите

Парите

Калоян Стайков: В миналото имаше страшно много проблеми с блок тарифите

Калоян Стайков: В миналото имаше страшно много проблеми с блок тарифите - Tribune.bg
Снимка:

В миналото имаше страшно много проблеми с блок тарифите, коментира пред БНР икономистът Калоян Стайков по повод предложенията на ИТН за промени в Закона за енергетиката. 

"Колкото по-евтина е енергията, толкова по-малък е стимулът за пестенето й", твърди икономистът. Стойков припомня, че блок тарифите са се прилагали и преди 2009г. в България, но резултатът не е бил особено добър.

"Имаше страшно много проблеми – при администрирането на самите цени, сериозни злоупотреби с тази възможност. Не очаквам да се получи нещо по-различно", смята експертът от Института за енергиен мениджмънт. Според него предложението е "задълбочаване дори на сега съществуващата практика цените да се държат ниски с обяснението, че се полага на бедните". Стайков е категоричен, че изкуствено ниските цени обезкуражават инвестициите, изкривяват потребителските навици и не подпомагат на бедните.

"Дефиницията е твърде обща – основни потребности. Не съм видял работна дефиниция по тази тема. Може всичко да се сложи там. Този законопроект трябваше да бъде представен преди месеци. Няма сериозна обосновка на самия закон, нито оценка за въздействие при прилагането му", коментира Стайков за евентуалното връщане на различни тарифи до определен праг и над него. Той припомни, че в Европа няма регулирани пазари, а у нас имаме регулирани цени, замразени за домакинствата, за да ги предпазят от скока на цените.

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема