Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Караниколов: Ако допуснем коронавируса в предприятията, ще повлияе по-негативно на икономиката

Парите

Караниколов: Ако допуснем коронавируса в предприятията, ще повлияе по-негативно на икономиката

Снимка:

„Основен приоритет на обществото и на държавата ни трябва да бъде здравето. Ако допуснем тази инфекция с коронавируса в предприятията ни и в обществения ни живот, това ще повлияе още по-негативно на икономиката ни. Относно икономическите мерки темата е сложна. Трябва да намерим баланс, за да осигурим здравната система, след това и социалната система, защото скоро можем да говорим и за ръст на безработицата“. Това коментира пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той уточни, че в понеделник предстои среща с работодателите, за да се обсъди актуалната ситуация.

„Проблемите в икономиката все още не могат да се оценят. Екипите започват работа. Трябва много ясно да намерим баланс, защото парите в бюджета са данъците на българските хора и много точно трябва да разпределим в кои сектори и какви цели трябва да покрият... Ако нямаш работеща икономика, няма да имаш работеща държава… Положителното е, че българската нация се обединява – политици, наука, бизнес“.

„Експертите в министерствата следят случващото се в техните сектори. Знаем всяка държава какви мерки взима, всичко при нас е на масата, но всяка страна е различна. Държавата - без помощта на работодателите, няма как да се справи… Работодателите ще изнесат най-тежко положението в икономиката. Сигурен съм, че българският бизнес е изключително гъвкав“, подчерта Николов.

Предстои определяне на около 130 стоки от необходимост, за да може да не се допуска спекула.

„Вероятно с извънреден закон трябва да предвидим и мерки срещу спекулата. Досега бяхме в хипотеза на свободен пазар, но трябва да предпазим българските граждани от спекула“, поясни министърът.

Караниколов подчерта, че много страни вървят към рецесия, а някои вече са и в криза.

„България има добра основа, ние сме държава на 1300 години. Основата ни е, че в тази криза се обединиха политици, наука, бизнес и граждани. Основата ни е много стабилна. Ако се налага, ще градим всичко отново“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още