Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Караниколов: Без мярката 60:40 сега безработицата щеше да е около 18%

Парите

Караниколов: Без мярката 60:40 сега безработицата щеше да е около 18%

Караниколов: Без мярката 60:40 сега безработицата щеше да е около 18% - Tribune.bg
Снимка:

9% ДДС е временна мярка, за да се спаси един сектор, каза министърът

Без мярката 60:40 сега безработицата щеше да е около 18%. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за БНР.

„Голяма част от секторите в икономиката не спряха, работната сила е в кондиция. Мярката 60:40 запазва около 240 000 работни места“, обясни той.

„За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка с намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции“, коментира още министърът на икономиката.

По думите на Караниколов намаляването на 9% на ДДС-то за ресторантьорския бизнес е временна мярка и целта ѝ е да спаси сектора.

„ Секторът на ресторантьорите беше абсолютно затворен. В него се изхранват около 300 хиляди души. Тази временна мярка е жизнено важна за сектора“, заяви той.

Държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет

„Държавното предприятие ще създаде търговско дружество. То ще работи на абсолютно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като кредит“, обясни министърът.

Караниколов посочи и че прогнозите са още през 2021 година България да се възстанови от икономическата криза от пандемията.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Fig На този като ми видя крадливата нагла физиономия
31.05.2020 17:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети