Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Караниколов: Отпадна последната пречка пред България по пътя ѝ към чакалнята на еврозоната

Парите

Караниколов: Отпадна последната пречка пред България по пътя ѝ към чакалнята на еврозоната

Караниколов: Отпадна последната пречка пред България по пътя ѝ към чакалнята на еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на икономиката коментира, че президентът Радев получава „директиви отвън“

Пътят на България към чакалнята на еврозоната е свободен, след като последният проблем е решен – капиталовата ликвидност на една от банките у нас. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БТВ.

„Към момента ние влизаме в една чакалня, няма да приемаме еврото. Това може да се случи след 3, 5 или повече години. В тази чакалня 10 години не е влизал никой. За инвеститорите и кредитния рейтинг на България това ще означава да наблюдават страната ни с по-голям интерес“, допълни още Караниколов.

Караниколов обясни, че освен повече инвестиции, това ще означава и по-добри доходи. А за президента Румен Радев каза, че получава нареждания отвън.

„Той получава директиви отвън по отношение на това да няма активна и силна прокуратура, да няма ревизия на приватизацията, не искат да се борим срещу олигархията и това повече пари да влизат в държавата. Не го разбирам, но все още подавам ръка на всички“, посочи министърът на икономиката.

Министърът коментира и доклада на Световната банка за спад на българската икономика с 6,2%, което е и най-лош резултат в региона. По думите му очакванията на финансистите едва ли ще се оправдаят, защото бизнесът у нас не е спрял по време на пандемията.

Относно понижаването на ДДС за ресторанти, книги и детски стоки, Караниколов заяви, че очаква мярката да бъде полезна за браншовете, но едва ли ще се отрази на потребителите.

Министърът на икономиката коментира и идеята за държавни бензиностанции. Той уточни, че само от изграждането на данъчни складове за горива, ще има нови участници в сектора. „Ще продаваме на реалните и обективните цени и всеки ще може да види какви са и да ги сравнява“, заяви Караниколов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Държавата е участвала с увеличаване на капитала на ПИБ. Иначе не можем да влезем да чакаме. Какво е това бързане? Другите държави искат да излизат от еврозоната, ние сме се разбързали.А народът не ги иска еврата.
10.06.2020 18:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети