Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Катар и Китай с 27-годишен договор за доставка на природен газ

Парите

Катар и Китай с 27-годишен договор за доставка на природен газ

Катар и Китай с 27-годишен договор за доставка на природен газ - Tribune.bg
Снимка:

QatarEnergy обяви 27-годишна сделка за доставка на природен газ с Китай, наричайки я "най-дългата", която някога е била сключвана, докато засилва връзките си с Азия в момент, когато Европа се бори за алтернативни източници.

Държавната енергийна компания ще изпраща 4 млн. тона втечнен природен газ годишно от новия си проект North Field East на Китайската петролна и химическа корпорация (Sinopec), заяви тя.

Сделката „бележи най-дългото споразумение за доставка на газ в историята на индустрията за втечнен природен газ", заяви Саад Шерида Ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар и главен изпълнителен директор на QatarEnergy.

Азиатските страни, начело с Китай, Япония и Южна Корея, са основният пазар за катарския газ, който все повече се търси от европейските страни след нахлуването на Русия в Украйна.

Преговорите с европейските страни са затруднени, тъй като Германия и други страни се въздържат от подписване на дългосрочни сделки, каквито се сключват с азиатските страни.

Северното находище е в центъра на плановете на Катар за увеличаване на производството на втечнен природен газ с повече от 60 % до 126 млн. тона годишно до 2027 г.

Китай е първата страна, която сключи сделка за North Field East.

Председателят на китайската компания разкри, че тя е поискала и пълен дял от проекта North Field South, който е доминиран от западни енергийни гиганти.

Споразумението ще "затвърди още повече отличните двустранни отношения между Китайската народна република и Държавата Катар и ще спомогне за задоволяване на нарастващите енергийни нужди на Китай", заяви Кааби.

Председателят на Sinopec Ма Юншенг, който участва във виртуалната церемония по подписването от Пекин, заяви, че това е "знаково" споразумение, защото "Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ в света, а Китай е най-големият вносител на втечнен природен газ в света".

Той заяви на церемонията, че през октомври миналата година е поискал "официално" дял от катарския проект "North Field South". Френската TotalEnergies, британската Shell и американският гигант ConocoPhillips ще делят 25-процентния чуждестранен дял в находището.

„Благодаря ви, че го разгледахте сериозно", каза Ма на Кааби по време на церемонията, като добави, че Sinopec иска да проучи и други потенциални сделки с QatarEnergy.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати