Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР най-сетне ще обяви каква е цената на газа от 12 дни насам

Парите

КЕВР най-сетне ще обяви каква е цената на газа от 12 дни насам

КЕВР най-сетне ще обяви каква е цената на газа от 12 дни насам - Tribune.bg
Снимка:

От 16:00 часа ще се проведе закрито заседание на КЕВР, на което ще бъде прието решение за цената на газа за месец юли. Това обяви председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

На заседанието ще бъде решено дали да се приеме предложението на „Булгаргаз“ от 186,50 лв. за мегаватчас, което е поскъпване с около 32%.

Цената за юли ще стане ясна 12 дни след навлизането в месеца. Комисията не успяла да изчисли навреме колко трябва да струва, заради „многото доставчици, които „Булгаргаз“ има през този месец.

Исканото поскъпване от „Булгаргаз“ е изненадващо, тъй като този месец страната ни разчиташе на американския втечнен газ, договорен от Кирил Петков. Цената му е търговска тайна, но според различните обяснения на властта варира от „няколко пъти по-евтин от руския“ до „близък до руския“.

Според председателя на КЕВР ситуацията с доставките на газ в цяла Европа е затруднена, но добрата новина за България била, че „Булгаргаз“ и този месец е успял да се справи с доставките и страната ще има газ за месец юли.

Цените щели да продължават да се покачват, „докато има война в Украйна и Русия използва доставките на газ като оръжие на натиск“.

Целта пред газовите компании е да напълнят Чирен на 80% преди началото на зимата. Съмнително е ще се случи ли това, тъй като според енергийния министър в момента газохранилището е на 35%.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати