Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР одобри поевтиняване на природния газ с 47% през ноември

Парите

КЕВР одобри поевтиняване на природния газ с 47% през ноември

КЕВР одобри поевтиняване на природния газ с 47% през ноември - Tribune.bg
БГНЕС

Намаление на цената на природния газ одобри КЕВР на свое заседание. Цената е 123,01 лева за мегаватчас за ноември. Така намалението спрямо октомври е малко над 47%.

По-рано „Булгаргаз” предложи цената на синьото гориво да 123.46 лв, но след пресмятане, от КЕВР са извършили корекцията.

Първоначалното заявление на „Булгаргаз”  от края на октомври беше, че ще плащаме около 130 лева. Заради продължаващата тенденция газът да поевтинява на борсите одобрената цена е по-ниска.

 

Булгаргаз с предложение за 47% по-ниска цена на газа за ноември

 По-рано председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира, че заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи повишаване на цените на парното и топлата вода от 1 януари.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

От КЕВР казват, че значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари. Спрямо актуалните газови индекси постигнатите от „Булгаргаз“ отстъпки варират между 38% и 50%.


 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети цена, гориво
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати