Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР окончателно: Токът поскъпва средно с 1,39%, а парното с по-ниски цени

Парите

КЕВР окончателно: Токът поскъпва средно с 1,39%, а парното с по-ниски цени

КЕВР окончателно: Токът поскъпва средно с 1,39%, а парното с по-ниски цени - Tribune.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществено обсъждане на проект на решение относно  утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2024 - 30.06.2025 г. 

В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите проектът беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. От всички поканени заинтересовани страни - държавни органи, енергийни дружества, браншови организации и др. в общественото обсъждане участва единствено Ясен Цветанов, гражданин.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, в проекта на решението се предлага средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер на 1,39 %.

За клиентите на „Електрохолд“  е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, на ЕВН – с 1,46 %, а за клиентите на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С предложеното минимално увеличение цените на електроенергията за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа. С определянето им за една година напред Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. 

Председателят на  КЕВР доц. Иван Иванов заяви пред медиите, че в ценовите си решения Комисията се придържа към обявеното минимално повишение на цената на електроенергията и съществено понижение на цената на топлинната енергия. „Българските потребители трябва да бъдат спокойни, независимо че през последно време се наблюдава известна динамика на международните цени на електроенергията и на природния газ. Тази динамика обаче може да доведе както до известно повишаване, така и до поевтиняване. При всички положения отклоненията в цените на електрическата и топлинната енергия ще бъдат напълно приемливи“, подчерта той. Според него средното поскъпване за страната на електроенергията за битовите потребители ще бъде в рамките на 1,39 процента, като за трите електроразпределителни дружества ще варира съобразно броя на потребителите, мрежите  и други фактори.    

„Никога досега, откакто заемам поста председател на регулатора, повишението на цената на електроенергията за битовите потребители не е било в толкова нисък размер - през миналата година то беше 4,7%, а през 2022 г. - 4,3%. Важно е да се подчертае, че предвижданото сега увеличение е значително по-малко от индекса на годишната инфлация. По този начин нашите решения за цената на електрическата и на топлинната енергия са реални антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път за влизане в еврозоната", заяви категорично доц. Иван Иванов.  

В 14-дневен срок всички заинтересовани страни могат да внесат писмени становища, на които регулаторът ще даде мотивиран отговор в окончателното ценово решение на 30.06.2024 г.

През следващия едногодишен период средното намаление за страната е 8,44 %

КЕВР одобри и по-ниски цени на парното и топлата вода

След извършения регулаторен преглед на дружествата, прилагане на ценообразуващия модел и корекции на ценообразуващите елементи, в проекта на решение за всяко дружество е изчислена годишна индивидуална цена на топлинната енергия за регулаторния период 1.07.2024 г.-30.06.2025 г

За „Топлофикация София“ ЕАД предлаганата годишна цена  на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на 128,25 лв./MWh, за „ЕВН Топлофикация“ ЕАД – 127,19 лв./MWh, за „Топлофикация - Плевен“ ЕАД – 90,02 лв./MWh,за „Топлофикация - Бургас” ЕАД – 81,79 лв./MWh, „Веолия Енерджи Варна” ЕАД - 131,86 лв./MWh, „Топлофикация – Враца“ ЕАД - 100,25 лв./MWh, „Топлофикация - ВТ“ АД - 128,61 лв./MWh, „Топлофикация-Разград“ ЕАД - 131,08 лв./MWh., Топлофикация - Русе“ АД – 93,22 лв. /MWh , Топлофикация - Перник“ АД – 107,59 лв./MWh, Топлофикация - Сливен“ АД – 93,34 лв. /MWh.

През следващата година  средното намаление на цените на топлофикационните услуги за битовите клиенти за цялата страна е 8,44%. 

Със 7,02% по-малко се предвижда да заплащат потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД.  Със 7,81% се предлага да намалее цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. В Плевен предвиденото поевтиняване ще е с 7.14%, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ АД -  с 14.09 на сто. Във Варна спадът на цената е  с 3.74%, във Враца –  с 11.35%, във Велико Търново – 2.44%. В Разград намалението е 9.94 %, в Русе – 11.70 %, в Перник – 7.20%, в Сливен – 10.41 %.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати