Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР: Потребителите без ток над 24 часа имат право на компенсация от енергодружествата

Парите

КЕВР: Потребителите без ток над 24 часа имат право на компенсация от енергодружествата

КЕВР: Потребителите без ток над 24 часа имат право на компенсация от енергодружествата - Tribune.bg
Снимка:

От Електрохолд обаче заявиха, че не носят вина за природни бедствия

Потребителите, които са останали без ток повече от денонощие в районите, в които не е обявено бедствено положение, имат право на компенсации.

Председателят на комисията Иван Иванов заяви пред журналисти, че дружествата, които са оставили без електрозахранване своите клиенти в продължение на повече от 24 часа им дължат обезщетение.

За останалите се счита форсмажор и такива не се полагат. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Ако захранването не бъде възстановено до 24 часа, дружеството заплаща еднократна компенсация от 30 лева на всеки клиент. Ако това прекъсване на захранването продължи над 36 часа, тогава за всеки последващ период от 12 часа се заплащат по 20 лева на всеки клиент. Така до възстановяването на захранването“, подчерта той.

В позиция до медиите от "Електроразпределение Запад" посочват, че дружеството не носи вина за природни бедствия, които са извън неговия разумен контрол. В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите:

„Дружеството не носи вина за природни бедствия, които са извън неговия разумен контрол, съгласно Общите условия (ОУ) на договорите за използване на електроразпределителната мрежа. ...Настъпилите аварии са в резултат на непреодолима сила. ...В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите."

За обезщетения за пострадалите домакинства настоява омбудсманът Диана Ковачева:

„Самите ЕРП-та са си написали, че не отговарят в случаи на непреодолима сила, т.е. когато има градушка, обилен снеговалеж, с което те се опитват да изключат своята отговорност. Не смятам, че е справедливо да се позовават на подобна клауза. Те трябва служебно да обезщетят хората, според времето, в което са били без ток, а следователно и без вода. Това е дори малка компенсация за неудобството, което са преживели."


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети