Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР: Парното и топлата вода скачат с близо 40 % от юли, а токът средно с 3 на сто

Парите

КЕВР: Парното и топлата вода скачат с близо 40 % от юли, а токът средно с 3 на сто

КЕВР: Парното и топлата вода скачат с близо 40 % от юли, а токът средно с 3 на сто - Tribune.bg
Снимка:

Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с 39,26 процента за страната, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) .

„Това са цените, които сме публикували предварително”, каза председателят КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора по повод прогнозните цени за топлинната енергия от 1 юли, посочени в доклад на регулатора.

Повечето от топлофикациите в страната се съгласиха с предложените цени, като най-солено ще е увеличението за клиентите на "Топлофикация-Разград" - 50% по-високи сметки, а за Велико Търново увеличението на парното ще е с 46%. 

За битовите потребители на „Топлофикация София” ЕАД цената ще бъде 136,82 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лева за мегаватчас, което е повишение с 38,93 процента.

Потребителите на „ЕВН България Топлофикация” ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева за мегаватчас, при сегашна цена 99,55 лева за мегаватчас, което е ръст с 23,26 на сто.

Цената на „Веолия Енерджи Варна" ЕАД се увеличава с 30,66 процента и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии, обясняват от КЕВР.

Токът също скача от 1 юли, средното увеличение ще е в рамките на 3 процента за новия регулаторен период.

За клиентите на "Електрохолд Продажби" (ЧЕЗ) разчетите сочат увеличение с 2,39 процента, за "ЕВН България Електроснабдяване" - с 3,46 на сто, за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" - с 4,56 процента. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги. 

„Битовите потребители в България оттук нататък ще получават една цена, която е съизмерима с инфлацията от около 3 процента, а не както средно за Европа с около 45 процента увеличена", заяви още Станислав Тодоров, цитиран в БТА.

По думите на председателя предвиденото средно увеличение на цените на тока за битовите потребители от малко над 3 процента ще важи за целия регулаторен период от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Дори цената на електроенергията за бизнеса да се повиши много, дори електроразпределителните дружества да поискат повишение на цените от 1 януари, Тодоров е категоричен, че не се предвижда да има ново увеличение на тока за бита в рамките на 1 година.

На 7 юни КЕВР ще проведе обществено обсъждане по предложените цени за тока и парното, а на 1 юли ще вземе окончателно решение.


Етикети КЕВР, цени

Топ новини

виж още
Актуална тема