Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР спазва изцяло законовите изисквания при утвърждаване на регулирана цена на природния газ

Парите

КЕВР спазва изцяло законовите изисквания при утвърждаване на регулирана цена на природния газ

КЕВР спазва изцяло законовите изисквания при утвърждаване на регулирана цена на природния газ - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за енергийно и водно регулиране съобщава, че спазва изцяло законовите изисквания при утвърждаване на регулираната цена на природния газ. Това се казва в съобщение на регулатора до медиите.

„По повод на коментари в публичното пространство във връзка с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 01.11.2021 г., с което е утвърдена регулираната цена на природния газ за м. ноември, енергийният регулатор пояснява, че съгласно Закона за енергетиката, на регулиране от Комисията подлежат цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Цените се утвърждават ежемесечно и се прилагат от първо число на месеца, за който са утвърдени“, се казва още в съобщението.

И продължава: „С този законов текст изрично е определен обхватът на решението на Комисията. Нещо повече, всички решения, с които досега регулаторът ежемесечно е утвърждавал регулираната цена на природния газ, имат същия обхват“

Във всяка правова държава спазването на законовите норми е абсолютен приоритет и в цялата си досегашна работа Комисията спазва този принцип“, заключват от КЕВР.

Πpeди двa дни pъĸoвoдитeлитe нa KEBP, „Бyлгapгaз“ и Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa зaявиxa, чe цeнaтa нa пpиpoдния гaз зa нoeмвpи щe нaмaлee c 1.4% cпpямo oĸтoмвpи, което е благодарение на договорка между „Гaзпpoм eĸcпopт“ и „Булгаргаз“.

Пo-ĸъcнo oбaчe cтaна извecтнo, чe тoвa нaмaлeниe щe вaжи caмo зa тoплoфиĸaциитe и ĸpaйнитe cнaбдитeли, дoĸaтo индycтpиaлнитe ĸoнcyмaтopи щe cи плaщaт гaзa пpeз нoeмвpи нa цeнa 27% пo-виcoĸa cпpямo oĸтoмвpи.

Вчера следобяд в съвместна декларация Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/ поискаха от КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“ измежду всички потребители.

От КРИБ и БФИЕК посочиха, че българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лева за мегаватчас, а не 93,19 лв. „Намалението“ се оказа „увеличение“ за индустрията, пише още в декларацията.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети КЕВР, газ, цена, КРИБ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати