Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР: Токът поскъпва средно с 1,39%, а парното поевтинява средно с 8,44% за цялата страна

Парите

КЕВР: Токът поскъпва средно с 1,39%, а парното поевтинява средно с 8,44% за цялата страна

КЕВР: Токът поскъпва средно с 1,39%, а парното поевтинява средно с 8,44% за цялата страна - Tribune.bg

КЕВР оповести след свое заседание предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители, а именно  1,39 % от 1 юли, се посочва в доклада на работната група.

За „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите потребители на територията на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С предложеното минимално увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават едни от най-ниските в цяла Европа.

С определянето на цените с хоризонт от една година Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия  да е била само 1,39 %, подчертавт от КЕВР. Тя винаги е била по-висока – през 2023 г. тази цена беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%. 

Очертаващата се средна промяна на цената на електроенергията с 1,39% е значително по-ниска от индекса на инфлация през изминалия едногодишен период, както и от прогнозите за нивото на инфлацията за следващия едногодишен период. Тази промяна  е около два пъти по-ниска и от определената граница от 3% инфлация, каквито са изискванията към България като страна-кандидат за членство в Еврозоната. По такъв начин със своето предстоящо ценово решение КЕВР подкрепя тези усилия на нашата страна.

Относно цената на парното и топлата вода за новия регулаторен период от 1 юли 2024 г. КЕВР реши:

Топлинната енергия намалява средно с 8,44% за цялата страна за следващия едногодишен ценови период

През следващата година е предвидено средно намаление на цените на топлофикационните услуги за битовите клиенти за цялата страна с 8,44%.

Със 7,02% по-малко се предвижда да заплащат потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, като прогнозите сочат цената да бъде 128,25 лв./MWh. Поевтиняването е по-малко от обявените 30% в заявлението на дружеството, тъй като това включваше кръстосано субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на произвежданата високоефективна електрическа енергия. Подобен подход би осигурил по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката.

Със 7,81% се предлага да намалее цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. В Плевен предвиденото поевтиняване ще е с 7.14 процента, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ АД -  с 14.09 на сто. Във Варна спадът на цената е с 3.74%, във Враца – 11.35%, във Велико Търново – 2.44%. В Разград намалението е 9.94 %, в Русе – 11.70 %, в Перник – 7.20%, и в Сливен – 10.41 %.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети КЕВР, ток, парно
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати