Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЕВР: Природният газ ще поскъпне с не повече от 8%

Парите

КЕВР: Природният газ ще поскъпне с не повече от 8%

КЕВР: Природният газ ще поскъпне с не повече от 8% - Tribune.bg
Снимка:

Парното и топлата вода ще поскъпнат, но няма да се увеличава цената на тока

Повишаването на цената на природния газ за бита и бизнеса ще е с до 8% от 1 октомври. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. Днес в комисията бе обсъдено искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на синьото гориво с близо 14 % .

Цената на тока няма да бъде увеличена за тримесечието, съобщи още Иванов, като обясни, че КЕВР е успял да намери резерви и излишък на средства във фонд “Сигурност на енергийната система“ .

С 8 % ще е поскъпването при парното и топлата вода от октомври. Няма да има друго увеличение на цената на топлинната енергия в първите месеци на 2019 г., прогнозира Иванов, но уточни, че това ще е възможно само ако петролът поскъпне до 5% през четвъртото тримесечие на годината

Окончателното обявяване на решението на регулатора за цената на природния газ се очаква в края на септември.

„Винаги, когато има възможност регулаторът въздейства за защита на обществения интерес, но курсът на долара, както и цените на петрола на международните борси са фактори, на които комисията не може да влияе“, коментира Иванов.

По време на обсъждането омбудсманът Мая Манолова поиска „подробно и детайлно обяснение“ от КЕВР за поскъпването на природния газ, защото „зад всяка десета прието увеличение стои поскъпване на живота за българските граждани“. В отговор Иван Иванов заяви, че регулаторът винаги е търсил буфери и възможности, за да намали увеличаването на цената на енергоизточниците за потребителите.

Автор: Моника Гаджанова


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети