Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КФН иска обяснения от румънските си колеги за „Евроинс“

Парите

КФН иска обяснения от румънските си колеги за „Евроинс“

КФН иска обяснения от румънските си колеги за Евроинс - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за финансов надзор (КФН) не е била уведомена от румънския си аналог ASF за провеждането на надзорна проверка в „Евроинс Румъния“ и за констатациите от нея. Липсата на комуникация между регулаторите по такива казуси не е типична, а българската институция вече е поискала обяснение, съобщава „Капитал“.

Пред КФН, румънският регулатор изтъкнал, че констатациите са предварителни, очаква се отговор от страна на застрахователя и едва след това щял да бъде изготвен окончателен доклад.

Еврохолд информира обществеността за координирана атака срещу Евроинс Румъния

На 10 февруари е била проведена работна среща, на която българският надзор е поискал и „извършване на независима проверка на констатациите, направени от ASF, с активното участие на EIOPA, с цел максимална обективност“.

Освен това от КФН посочват, че проверката била започнала още миналата година, а те били уведомени за нея едва на 3 февруари, и то от самата компания, а не от колегите си.

Досега в ролята си на надзорник на групово ниво на „Евроинс иншурънс груп“ (ЕИГ) комисията не е констатирала проблеми с платежоспособността на дружествата от нея, съобщава „Капитал“. Това обаче идва и с уговорката, че българският надзор няма пряк поглед върху данните на „Евроинс Румъния“, а финансовото ѝ състояние се наблюдава през груповата консолидирана отчетност.

Асен Христов за организираната атака срещу Евроинс Румъния

„В случай на уведомление от страна на участник в надзорния колегиум за промяна в рисковия профил на дадено дружество, както и за съществени изменения в компонент от дейността, се свиква извънреден надзорен колегиум, с цел уведомление за промените, както и очертаване на план за бъдещи надзорни действия“, обясняват от КФН, като подчертават, че има възможност и за извънреден колегиум. Според регулатора обаче такова нещо не се е случвало, за последен път среща за ЕИГ е имало на 5 декември 2022 г. и на нея КФН не е информирана от страна на ASF за извършвана надзорна проверка, както и за очакван доклад от нея.

Асен Христов: През фалиралата Сити изтекоха 300-400 млн. евро, искаха сливане, за да поемем тяхната вина

От комисията не правят коментар по същество, защото все още не разполагат с официална информация за констатациите, направени от страна на румънския регулатор, както и с изходните данни, на които те се базират. По същата причина не се ангажира и с мнение при негативно развитие какви биха били евентуалните ефекти върху застрахователния пазар в България, както и върху другите надзиравани сектори от КФН - инвестиционния и осигурителния.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети КФН, Евроинс
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети