Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кирил Ананиев: Незнание или престъпна небрежност водят към криза българските финанси

Парите

Кирил Ананиев: Незнание или престъпна небрежност водят към криза българските финанси

Снимка:

Незнание или престъпна небрежност водят към криза българските финанси, посочва пред „Труд“ бившият финансов министър Кирил Ананиев. Финансистът изразява загриженост пред изданието, че последното редовно правителство е оставило страната с излишък от 4.6 млрд. лв., докато служебният кабинет на Радев ще остави хазната на дефицит от 4.6 млрд. лв. в края на годината.

„Понастоящем оставаме с впечатлението, че управлението на самолета е оставено на автопилот, който не трябва да катастрофира до 14 ноември, а след това бъдещето е неясно“, подчертава Ананиев. Той отчита безпрецедентно високите разходи за провеждане на избори, които се направиха само за една година, като план-сметките възлизат на няколко стотин млн. лв.

„Това е недопустимо в условия на здравна и социална кризи, преминаващи в политическа и икономическа. В опит да овладеят ситуацията служебните правителства модифицираха схемите за подпомагане на последния редовен кабинет, актуализираха държавния бюджет, което им позволи допълнително разходи, но това не спря протестите на хората - напротив, видяхме недоволство и от медицинските специалисти, и от ресторантьорите, и от строителите, а това е достатъчно показателно за отражението на провежданата фискална политика върху живота на гражданите“, категоричен е финансистът. Той потвърди, че като финансов министър Асен Василев не е емитирал дълг, но за всеобща изненада сега ставаме свидетели на държавни заеми по половин милиард лева седмично.

„Как се управляват публичните финанси, включително държавният дълг и фискалният резерв, не се учи навсякъде, дори и в Харвард. Дали от незнание, престъпна небрежност или непознаване на пазарния механизъм, г-н Василев нямаше визията какво ще е финансирането до края на годината и какви ще са потребностите от средства в първите месеци на 2022 г. Така държавата стана уязвима пред дълговите пазари, вместо да продължи въведената от нас равномерна емисионна политика на вътрешните и външните капиталови пазари. Той остави г-н Белчев да се справя в един много кратък период от време. По този начин превърна държавата в рисков длъжник, което е естествено намаляване на интереса на капиталовите пазари“, категоричен е бившият финансов министър. Като резултат за три месеца държавата е взела 2 млрд. лв. нов дълг, а на 8 ноември предстои да поемем нов дълг за половин милиард.

Относно умишлено задържаните средства през последните месеци към общини, болници и бизнеса, Ананиев посочи, че

никой не може да каже, тъй като „подобно непрозрачно управление до сега не е имало“.

„Беше спряна работата по почти всички инфраструктурни проекти, бяха модифицирани мерките „60/40“ и „80/20“, които по всяка вероятност понастоящем не работят. Болниците страдат от недофинансиране, не всички специалисти, които ежедневно рискуват живота си в битката с ковид, получават компенсацията от 1000 лв. Не се прие предложението 15 млн. лв. да се предоставят на общинските болници за осигуряване на работа в неблагоприятни условия чрез Наредба №3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване“, уточни бившият финансов министър.

По негова оценка европейските средства за подпомагане на бизнеса са се превърнали в кредити.

„Недоволството на хора от различни обществени сфери и техните протести ни дават основание да считаме, че актуализираният закон за държавния бюджет за 2021 г. не доведе до желания ефект. Не просто бе спряно ритмичното отпускане на средства - авансово или за вече извършена дейност, но хората и бизнесът не получиха дължимите им средства и в последствие, въпреки огромното, по думите на г-н Василев, преизпълнение на приходите“, изненадан е Ананиев. Според него широко рекламираният излишък от служебния кабинет на Радев е временен.

„Оттук до края на годината ще имаме дефицитен бюджет. Не е странно в условията на ковид криза да имаме дефицитен бюджет, но трябва да знаем как да го управляваме и след като свърши кризата в кратки срокове да можем да се върнем към средносрочните бюджетни цели и предвиждания. За съжаление обаче това ще бъде оставено на редовното правителство, което трябва да се справя със сегашния хаос“, отбелязва Ананиев.

Той прогнозира, че ако страната остави бюджета за периода 2022-2023 г. на некомпетентни хора, българските финанси ще изпаднат в задълбочаваща криза.

„Становището на ЕБВР е еднозначно. Намалението на растежа е оценка за несправяне с политическата, социалната и здравната кризи, които ще доведат до икономическа такава и намаление на потенциала на българската икономика. Последствията ще са много тежки, а виновниците или ще се скрият зад политическите брътвежи или ще си отидат там, откъдето са дошли“, категоричен е финансистът. Той е убеден, че колкото по-бързо напуснат днешните „квази ръководители и техните назначения в НАП и Агенция „Митници“, толкова по-малки ще са негативните последствия за финансите на страната.  


Топ новини

виж още

Актуална тема