Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кирил Вътев: Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни

Парите

Кирил Вътев: Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни

Кирил Вътев: Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни - Tribune.bg
Снимка:

Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци

„Спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите“, заяви пред БНТ земеделският министър Кирил Вътев. „Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда“, категоричен беше той. 

Вътев подчерта, че е абсурдно да внасяме плодове и зеленчуци. Кабинетът подготвя законопроект, който да въведе правила, които да защитят първичния производител. Не става въпрос за удар по някой, а за регулиране на цените по административен път, уточни той.

„Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект“.

В сектор земеделие през 2023 г. са изляти малко над 3 млрд. лв., коментира Вътев. Той и екипът му работят по проблема с липсата на напояване

„България напоява 0.7% от обработваемата си земеделска земя“, стана ясно от думите му. Причината е, че има много тежък разрешителен режим, който се управлява от басейновите дирекции, обясни министърът.

По думите на Вътев тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента.

„При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече. Проблем има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати