Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кметовете категорично против ветото на Радев за данъка на старите коли

Парите

Кметовете категорично против ветото на Радев за данъка на старите коли

Кметовете категорично против ветото на Радев за данъка на старите коли - Tribune.bg
Снимка:

Данъкът на по-старите автомобили ще се вдигне с до 13 лв. на годишна база

„Замърсяването в градовете става все по-опасно. Колите във всяко семейство се увеличават, в това число и старите. Така се увеличава замърсяването и отделянето на канцерогенни елементи в атмосферата“. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред NOVA телевизия.

Вчера от Националното сдружение на общините в Република България заявиха, че искат среща с президента Румен Радев. Поводът е вето на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане. На 7 ноември парламентът прие промените, с които влизат в сила по-високи данъци за старите автомобили. Днес кметовете отново категорично застанаха зад искането си за различни данъци за старите автомобили.

„Този, който замърсява повече, трябва да плаща повече“, заяви Тодоров. "Проблемите в една малка община не са същите като в една по-голяма, където има повече трафик. Затова се дава възможност на общинските съвети сами да решат какъв да бъде размерът на съответното повишение. Ние, кметовете, настояваме това да се въведе сега", категоричен беше Тодоров.

Данъкът на по-старите автомобили ще се вдигне с между 2 и 13 лв. на годишна база, заяви кметът на Бургас Димитър Николов пред БНТ.

Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради което принципът му е „замърсителят плаща“, както е в цяла Европа, допълни той. Данъкът за по-новите автомобили ще се намали.

„Това са кметове, които са представители на всички политически сили в страната. Решението е взето единодушно от всички и темата се дискутира от години. Нашите опасения са, че следващите години България ще бъде залята от стари, дизелови автомобили, които са втора ръка от Европа, които ще са сериозен замърсител“, обясни Димитър Николов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати