Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КНСБ: 770 лева минимална заплата е малко!

Парите

КНСБ: 770 лева минимална заплата е малко!

КНСБ: 770 лева минимална заплата е малко! - Tribune.bg
Снимка:

Синдикатът е категорично против толкова ниско ниво на минималната заплата за 2023 година, след като средната заплата вече е над 1700 лева

От КНСБ не са съгласни с предложението на служебното правителство минималната работна заплата да се вдигне от 710 на 770 лева от следващата година. Сумата се получава по новата формула - минималната заплата да е половината от средната в страната.

„770 лв. минимална заплата не е 50% от последната средна заплата за страната. Не е справедливо да се вземат 2 години назад за базисен период - т. е. към средната заплата за 2021 година да се съотнесе минималната за 2023 година. Това не отразява реалността – покупателната способност на хората, инфлацията, жизненото равнище и др. показатели, които трябва да се вземат предвид“, се казва в позиция на КНСБ.

Синдикатът е категорично против толкова ниско ниво на минималната заплата за 2023 година, след като средната заплата вече е над 1700 лева.

„Настояваме да се използва максимално близък базисен период и като такъв да се вземат първите 6 месеца на 2022 година. НСИ ще разполага с данни през септември-октомври. На тази база минималната заплата трябва да е над 800 лева“, категорични са от КНСБ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети