Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КНСБ: Издръжката на 3-членно семейство е 2432 лв., българинът обеднява

Парите

КНСБ: Издръжката на 3-членно семейство е 2432 лв., българинът обеднява

КНСБ: Издръжката на 3-членно семейство е 2432 лв., българинът обеднява - Tribune.bg
Снимка:

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, живеещ сам, е 1351 лв. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка в страната. Те са на базата на заплата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 г. Според данните 2432 лв. е общата стойност за тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 г.

КНСБКНСБ

Синдикатите отчитат, че доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4% на тримесечна база и 17,7% на годишна база. Така за едногодишен период нарастването на необходимия нетен месечен доход е с 366 лв. повече за тричленно семейство и с 203 лв. повече за едно лице.

„Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата ще видим, че те са поскъпнали с 140%”, заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ

„Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна”, коментира още Костов.

„Политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има. Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност и в този смисъл трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни. Ние имаме препоръки по отношение на това какъв трябва да бъде делът от бюджета като преразпределение, което да отива за труда, защото този, който произвежда плодовете на икономическия прогрес, трябва и да получава най-голям дял от него, а това са гражданите”, подчерта още Любослав Костов.

„За едногодишен период нужната сума за издръжка на тричленно семейство нараства с 366 лв., а за един работещ с 203 лв.”, това заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ, след което уточни, че брутната заплата за един работещ трябва да бъде 1 741 лв., а за издръжка на тричленно семейство - 3 134 лв. „През ноември 2021г. 1 627 млн. души са били под заплатата за издръжка, а през 2022г. тези души са 1 705 млн. Това показва нарастване с 370 000 души, които не получават необходимите средства за издръжка – 1741 лв. брутно”, коментира още Димитров.

„Факторите, които влияят на повишената сума за издръжка са: цените на природния газ, увеличение с 44 % на годишна база, на енергоносителите, както и на хранителните стоки, които бележат ръст от 26 %, като най- голямо увеличение на цените се забелязва при месните продукти, при които пилешкото нараства над 40 %. След месото най- много се е покачила цената на млечните продукти, с 50% по-скъпи сирена, и цените на яйцата - с 55% увеличение. При хлебните изделия най-голям ръст бележат цените на закуските – 50 %. При нехранителните стоки, над 50% увеличение се забелязва при цените на дървесината, на жилищното обзавеждане, както и при лекарствата, които нарастват с 16% - при аспирини, сиропи за кашлица, витамини и други масови лекарства”, заяви още Виолета Иванова - заместник-директорът на ИССИ на КНСБ. 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети