Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КНСБ настоява минималната заплата да бъде 730 лева, а не 710

Парите

КНСБ настоява минималната заплата да бъде 730 лева, а не 710

Снимка:

Минималната работна заплата да е 730 лева, вместо анонсираните от финансовия министър 710 лева това искат от КНСБ. Синдикатите настояват през 2023 г. тя да достигне 50% от средната. По последни данни това съотношение е 44 на сто.

Хората на най-ниско възнаграждение у нас загубиха покупателната си способност през 2021 г. за първи път през последното десетилетие. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

„Да, тези, които са работили на минимална работна заплата 2021 г. са загубили вече близо 1% от покупателната си сила, бидейки през цялата година на минимална работна заплата“, допълни той.

Очакванията на синдиката са официалната инфлация за декември миналата година да достигне 8% на годишна база в сравнение с последния месец на 2020 г. Ръстът на минималната заплата не води до спад на заетостта на нискоквалифицираните работници, категорични са в КНСБ.

„Данните сочат, че с най-ниското възнаграждение у нас могат да се купят едва 46 кг. сирене, в Румъния - 62 кг, а в Германия - 131 кг.“ , допълни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов

„Може българският работник на минимална заплата да си позволи значително по-малко основни стоки и услуги от първа необходимост, т.нар. „малоценни“ стоки спрямо тези други страни.“, допълни той.  


Топ новини

виж още

Актуална тема