Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КНСБ определи предложенията на БСП и ДПС за пенсиите за непрофесионални

Парите

КНСБ определи предложенията на БСП и ДПС за пенсиите за непрофесионални

КНСБ определи предложенията на БСП и ДПС за пенсиите за непрофесионални - Tribune.bg

„Нашата организация не подкрепи нито един от законопроектите за промени в Кодекса на социално осигуряване. Предложенията на БСП и на ДПС за пенсиите за нас са непрофесионални, не се предхождат от анализ на действащото законодателство и определено показват неразбиране на някои норми в Кодекса на социално осигуряване. Това заяви на пресконференция Ася Гонева от КНСБ след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Що се отнася до предложенията, свързани с пенсиите и как те да нарастват, нашата оценка е изключително негативна, с изключение на законопроекта на „Продължаваме промяната“, там са други нашите съображения“, отбеляза Ася Гонева.

Подобряването на адекватността на пенсиите по думите ѝ трябва да върви по два пътя – през увеличаване приноса на всяка година осигурителен стаж, ефективен такъв, и паралелно с това ежегодно осъвременяване по т.нар. Швейцарско правило.

„Ние искаме това, което се получава като процент на Швейцарското правило да бъде минимумът, който да се ползва при планирането за следващата година при осъвременяването на пенсиите от 1 юли и заедно с това да има определен диапазон, чрез който чрез решение на Надзорния съвет на НОИ този минимум да може да бъде коригиран или по отношение на всички пенсии, или по-скоро с оглед на една диференциация“, посочи тя. 

По отношение на предложението на БСП да се прави от 1 януари преизчисление на пенсиите с осигурителен доход от 2021 г., Ася Гонева изрази позиция, че това е изключително непрофесионално и несвързано с правилата и принципите на осигуряване изобщо. 

 


Етикети КНСБ, пенсии
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети