Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КНСБ твърдо застава зад приемането на еврото у нас

Парите

КНСБ твърдо застава зад приемането на еврото у нас

КНСБ твърдо застава зад приемането на еврото у нас - Tribune.bg
Снимка:

КНСБ остава на твърдата си позиция за приемането на еврото у нас от началото на 2024 година, потвърди председателят на работническия синдикат Пламен Димитров на  дискусия, посветена на приемането на единната европейска валута.

"КНСБ има ясна позиция за еврозоната, тя не е променяна от 20 години. Ние сме убедени привърженици на влизането в еврозоната. Организираме този форум, защото трябва да бъдат изказани всички гледни точки", отбеляза синдикалистът.

От КНСБ изнесоха данни, според които толкова обсъжданата инфлация в Хърватия всъщност е незначителна. Основен аргумент на синдиката да подкрепи единната валута е, че именно влизането в еврозоната ще е мощен двигател за повишаването на доходите и пенсиите, за което свидетелства статистиката.

В отговор председателят на инициативния комитет за референдума за еврото Виктор Папазов припомни, че отказът от националната валута е отказ от национален суверенитет.

"Който ви каже нещо друго, ви лъже. Нали постоянно ви проглушават ушите, че демокрацията е власт на народа. Е, за такова важно нещо трябва да бъде питан народът", подчерта Папазов.

За финансиста Любомир Дацов основният въпрос е накъде вървим, какво ни определя като народ, като общност.
"Технически - в областта на финансите всичко се мери като риск, няма как с по-нисък риск да няма по-ниски лихви по кредитите, повече инвестиции. Цялата кампания против еврото се опира на страховете на хората, че ще има инфлация и ще обеднеят", коментира на свой ред Любомир Дацов.

Традиционно и работодателите изтъкнаха ползите от еврото в чисто икономически план.

"Ако имаме сантимент към българския лев със 140-годишна история, какво да кажем за германската марка, която бе една от най-силните валути в световен план, преди Германия да приеме еврото", изтъкна Добрин Иванов от АИКБ.

Организационният секретар на "Възраждане" Деян Николов посочи, че в момента светът е на прага на глобална криза.

"Затова именно в този момент трябва да си зададем въпроса - какво предстои и ще стане ли България по-богата от приемането на еврото", попита реторично Николов. По думите му целта на инициативния комитет за провеждането на референдума е да събере поне 500-600 хиляди подписа, а към момента са събрани над 201 хиляди.

"Целим се към поне 400 хиляди валидни, мисля, че ще съберем поне 500-600 хиляди", заяви след края на форума Виктор Папазов от инициативния кометет.

За КНСБ, обаче, икономическите и социалните аргументи натежават в полза на еврото.

"На макрониво аргументите са едно, но е факт, че когато държавите влизат в еврозоната, при тях конвергенцията се ускорява, БВП расте, оттам растат и доходите. Данните показват, че и инфлацията е на минимални нива, под половин процент. В следствие на еврото има повече ползи за хората, за работещите, за работните места. Еврозоната е по-добрият пазител на работните места, по-малко работни места се губят, когато си вътре в голямото", заключи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Последвайте ни в Google News

 

Етикети КНСБ, евро
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати