Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Компенсации за скъпия газ след нотификация от ЕС, такава обаче още не е подадена

Парите

Компенсации за скъпия газ след нотификация от ЕС, такава обаче още не е подадена

Снимка:

Домакинствата, които се отопляват на природен газ ще получат помощи за сметките си за декември от 26,77 лв за мегаватчас, а за януари - 42,33 лева. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството.  Те ще бъдат компенсирани заради скъпия газ, когато дойде нотификацията от Брюксел, която още не е подадена.

Той уточни, че структурата за компенсации на природен газ, която ще бъде предложена, е 50 процента от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лева.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че помощта се изчислява като 50 процента от разликата между базата от 48,84 лева за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и одобрената цена на обществения доставчик "Булгаргаз". Тя даде за пример, че за януари цената на природния газ е 133,41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48,84 лева и 50 на сто от това се получава 42,30 лева на мегаватчас - сумата за подпомагане за месец януари тази година. За декември компенсацията е 26,77 лева за мегаватчас, посочи тя.

Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнени.

Всички компенсации подлежат на допълнително потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.  


Топ новини

виж още

Актуална тема