Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Компенсират земеделски стопани с пропаднали площи под 80% заради сушата

Парите

Компенсират земеделски стопани с пропаднали площи под 80% заради сушата

Компенсират земеделски стопани с пропаднали площи под 80% заради сушата - Tribune.bg
Снимка:

Обсъждат се два варианта за механизъм по държавната помощ, съобщи земеделският министър

Предвиждаме земеделските стопани с пропадналите площи под 80% заради сушата да бъдат компенсирани по de minimis, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен. Тя уточни, че в момента се анализират данните от приключилата жътва. По думите ѝ, ще се обсъдят два варианта за механизъм по държавната помощ. Единият е компенсация за всички пропаднали площи под 80% заради сушата, а вторият само за тези стопани, които имат спад в добивите от 30%.

"За пшеницата знаем къде и в кои райони е намален средният добив, с повече от 30% спрямо предходните 5 години. Това са областите Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен. В края на месец октомври, когато ще има приключени данни и за реколтата от царевица, ще бъде възможно да се вземе решение за допълнителната компенсация. Тя ще бъде в рамките на около от 8 до 10 млн. лв.“, увери министър Танева. Тя поясни, че в тази връзка има и изготвен Доклад за ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019-2020 г. от Селскостопанска академия.

Министър Десислава Танева посочи, че следващата седмица предстои УС на ДФ“Земеделие“ да гласува отпускане на 4.6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100% площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Те ще се реализират по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Тя обясни, че всички протоколи вече са обработени. Напълно пропадналите площи са 143 хил. дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка.

На срещата със земеделски производители министър Танева разясни параметрите на новата Обща селскостопанска политика за периода 2021-2027 г.

„Вече сме в напреднал етап и обсъждаме детайлите как да програмираме директните плащания, как да направим зелената архитектура, адаптирана към нашия вид производство и нашите земеделци. Искаме всичко да е лесно постижимо за тях, за да може да защитят плащанията си. Те ще са по-високи в новия програмен период, но с постигане и на по-високи цели, най-вече във връзка с озеленяването и опазване на околната среда“, предупреди земеделският министър.


 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети